Huishoudelijk reglement
Huishoudelijk reglement van hengelsportvereniging Ons Genoegen Maaspoort.
Bij de oprichting van een vereniging (rechtspersoon) vormen de statuten het belangrijkste stuk. Het is als het ware de grondwet van de vereniging die notarieel zijn vastgelegd. Vaak stelt het bestuur ook een huishoudelijk reglement op, met uitvoeringsbepalingen en/of aanvullingen. Denk hierbij aan regels over het aanvragen van het lidmaatschap, de contributiebetaling, de besluitvorming binnen het bestuur of het gebruik van boten en andere zaken. De statuten der vereniging zijn bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd/geregistreerd.
1. De vereniging draagt de naam Hengelsportvereniging “Ons Genoegen Maaspoort” hierna te noemen “vereniging”. Zij heeft haar zetel in de gemeente ‘s-Hertogenbosch en is opgericht op zeven en twintig augustus negentienhonderd vier en dertig. Hengelsportvereniging “Ons Genoegen” is opgericht op zeven en twintig augustus negentienhonderd vier en dertig te ‘s-Hertogenbosch. Deze vereniging is op vijftien april negentienhonderd zeven en tachtig samengegaan met Hengelsportvereniging “Maaspoort-Regio Noord”.
- Het doel van de vereniging is:
a. het bevorderen van de sportvisserij als sportieve recreatie;
b. het beschermen en zo nodig verbeteren van de visstand;
c. het behartigen van de belangen van de sportvisserij in de ruimste zin van het woord, alsmede die van de bij de vereniging aangesloten leden in het bijzonder. - Zij tracht dit doel, zowel zelfstandig, als in samenwerking met andere belangenorganisaties op het terrein van de sportvisserij, onder meer te bereiken door:
a. het ten behoeve van haar leden kopen, huren of op andere wijze met of zonder lasten verkrijgen van visrecht, looprecht, viswater, terreinen, opstallen en middelen die de beoefening van de sportvisserij kunnen bevorderen;
b. te streven naar de naleving van wettelijke regelingen en overheidsmaatregelen, waarbij de belangen van de sportvisserij worden gewaarborgd;
c. het bevorderen, in stand houden of verbeteren van een milieu, dat aan het beoefenen van de sportvisserij zoveel mogelijk kansen biedt;
d. het bevorderen van maatregelen tegen watervervuiling/waterverontreiniging en het zo nodig voeren van acties op dit gebied;
e. het goed beheren van de visstapel en het viswater, het uitzetten van vissoorten die voor de sportvisserij van belang zijn en het uitvoeren van regulerende bevissingen;
f. het bevorderen van het gebruik van ethisch verantwoorde vangmiddelen en een verantwoord omgaan met gevangen vissen;
g. alle andere wettige middelen, die het gestelde doel kunnen bevorderen. - De vereniging is aangegaan voor onbepaalde tijd. Het boekjaar van de vereniging is gelijk aan het kalenderjaar.
- Leden kunnen worden alle natuurlijke personen die van onbesproken gedrag zijn. Leden zijn zij die zich schriftelijk als lid bij het bestuur hebben aangemeld en door het bestuur als lid zijn toegelaten. Hiervan blijkt uit een door het bestuur afgegeven bewijs van lidmaatschap en/of schriftelijke verklaring. Het bestuur beslist over de toelating tot het lidmaatschap binnen één (1) maand na ontvangst van de aanmelding. Het lidmaatschap is persoonlijk en kan niet worden overgedragen of door erfopvolging worden verkregen. Onder schriftelijk wordt in de statuten verstaan: bij brief, telefax of e-mail, of bij boodschap die via een ander gangbaar communicatiemiddel wordt overgebracht en elektronisch of op schrift kan worden ontvangen mits de identiteit van de verzender met afdoende zekerheid kan worden vastgesteld.
- De aanmelding en/of het verzoek tot (aspirant) vergunninghouder van de vereniging geschiedt op door het bestuur verstrekte formulieren. Hierop dienen voor en achternaam, het woonadres en geboorte datum volledig ingevuld te zijn.
- Aanmelden kan o.a. via de website, de vereniging beschikt over een eigen website, heeft deze in eigen beheer, deze draagt de naam hsvonsgenoegen.com. De website beheerders werken in opdracht van het bestuur, de vereniging-website dient voor alle leden als dé informatie-verstrekker beschouwd te worden.
- De vereniging kent:
a. senior-leden;
b. jeugd-leden;
c. ere-leden / leden van verdiensten;
d. aspirant-vergunninghouders;
e. begunstigers. - a. Senior-leden zijn natuurlijke personen in de leeftijd van vijftien (15) jaar of ouder, en zij die in het jaar van toetreden de leeftijd van vijftien (15) jaar bereiken.
b. Jeugd-leden zijn natuurlijke personen in de leeftijd tussen acht (8) en veertien (14) jaar, en zij die in het jaar van toetreden de leeftijd van acht (8) jaar bereiken.
c. Ere-leden / leden van verdiensten zijn natuurlijke personen die vanwege hun verdiensten voor de vereniging en of voor de sportvisserij op voordracht van het bestuur en/of drie leden gezamenlijk, door de algemene ledenvergadering als bedoeld in de statuten, tot erelid worden benoemd. Zij hebben dezelfde rechten en plichten als gewone senior- en jeugdleden, met dien verstande dat zij geen contributie verplichting hebben. Oud bestuursleden én Ereleden dienen met naam vermeld te worden in het huishoudelijk reglement.
d. Aspirant-vergunninghouders zijn personen die beschikken over een aspirant bewijs van lidmaatschap. Het aspirant-vergunninghouderschap is beschikbaar voor alle leeftijden. Het aspirant-vergunninghouderschap is geen volwaardig lidmaatschap en duurt maximaal twee jaar. Aspirant-vergunninghouders hebben geen kies/stemrecht.
e. Begunstigers zijn natuurlijke personen of lichamen/organisaties die zich tegenover de vereniging hebben verbonden tot een vrijwillige minimum bijdrage in geld of goederen, als vastgesteld door de algemene ledenvergadering, zonder daarvoor een tegenprestatie te verlangen. Begunstigers kunnen met toestemming van het bestuur de ledenvergaderingen bijwonen. Zij hebben geen kies/stemrecht.
f. Waar in het huishoudelijk reglementen wordt gesproken van “lid” of “leden”, worden daaronder senior-, jeugd- en ere leden verstaan, tenzij het tegendeel blijkt.
- Het lidmaatschap eindigt:
a. door de dood van het lid;
b. door opzegging door het lid;
c. door opzegging door de vereniging;
d. door ontzetting. - Opzegging van het lidmaatschap door het lid kan geschieden tegen het einde van een boekjaar. Zij geschiedt schriftelijk aan het bestuur met inachtneming van een opzeggingstermijn van dertig (30) dagen. Indien een opzegging niet tijdig heeft plaatsgevonden, loopt het lidmaatschap door tot het einde van het eerstvolgende boekjaar. Indien opzegging geschiedt vanwege één van de volgende gronden, eindigt het lidmaatschap onmiddellijk:
a. indien redelijkerwijs van het lid niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren;
b. binnen een maand nadat een besluit waarbij de rechten van de leden zijn beperkt of hun verplichtingen zijn verzwaard, aan een lid bekend is geworden of medegedeeld tenzij het betreft een wijziging van de geldelijke rechten en verplichtingen;
c. binnen een maand nadat een lid een besluit is meegedeeld tot omzetting van de vereniging in een andere rechtsvorm of tot fusie. - Opzegging van het lidmaatschap namens de vereniging kan tegen het einde van het lopende boekjaar door het bestuur worden gedaan:
a. wanneer een lid, op 1 november niet volledig aan zijn geldelijke verplichtingen jegens de vereniging voldaan over het lopende boekjaar kan door het bestuur onmiddellijk geschorst worden;
b. wanneer het lid heeft opgehouden te voldoen aan de vereisten die op dat moment door de statuten voor het lidmaatschap worden gesteld. De opzeggingstermijn is ten minste vier (4) weken. Indien een opzegging niet tijdig heeft plaatsgevonden, loopt het lidmaatschap door tot het einde van het eerstvolgende boekjaar. De opzegging kan evenwel onmiddellijke beëindiging van het lidmaatschap tot gevolg hebben, wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet kan worden gevergd het lidmaatschap te laten voortduren. De opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur, steeds schriftelijk met opgave van de redenen. - Ontzetting uit het lidmaatschap kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt of wanneer het lid de vereniging op onredelijke wijze benadeelt, alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren. Zij geschiedt door het bestuur, dat het lid zo spoedig mogelijk van het besluit in kennis stelt, met opgave van de redenen. Het betrokken lid is bevoegd binnen één maand na de ontvangst van de kennisgeving in beroep te gaan bij de algemene ledenvergadering. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst. Een geschorst lid heeft geen stemrecht.
- Wanneer het lidmaatschap in de loop van een boekjaar eindigt, blijft de jaarlijkse bijdrage voor het geheel door het lid verschuldigd, tenzij het bestuur anders beslist.
Leden die hun lidmaatschap schriftelijk hebben opgezegd kunnen op eigen verzoek een schriftelijke bevestiging ontvangen dat van hun opzegging is kennisgenomen.
Bij verzoek tot lidmaatschap ontvangt verzoeker een aspirant-lidmaatschap nadat bedrag en het inschrijfgeld voldaan zijn. De VIS-pas met daarop de vermelde persoonsgegevens wordt later overhandigd bij een definitief lidmaatschap. De houder van de VIS-pas behoort in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs, die voorzien is van een foto. De VIS-pas is het bewijs van lidmaatschap en deze is strikt persoonlijk, alle documenten door de vereniging uitgegeven dienen op het eerste verzoek aan tot controle bevoegde personen overhandigd te worden tijdens alle verenigings-activiteiten en/of evenementen.
- Alle documenten door het bestuur en/of namens de vereniging uitgegeven, blijven eigendom van de vereniging;
- De algemene ledenvergadering stelt het huishoudelijk reglement vast;
- De overige reglementen, zoals het controle-reglement, regelgeving-website, wedstrijd-reglementen, boten-reglement en andere reglementen worden door het dagelijks bestuur vastgesteld;
- Alle leden zijn gebonden aan de statuten, het huishoudelijk reglement en andere reglementen.
- Ieder lid is jaarlijks contributie verschuldigd. De hoogte van de contributie, liggeld boten-steiger, tarief nacht-vispassen, tarief 3e hengelvergunningen, dagvergunning of eventuele kortingstarieven worden door de algemene ledenvergadering vastgesteld.
Bestuursleden kunnen, op voorstel van het bestuur door een daartoe opzettelijke bijeengeroepen bestuursvergadering uit hun functie worden gezet. Dit geschiedt niet, alvorens zij in de gelegenheid zijn gesteld zich te verantwoorden. Bestuursleden die in strijd handelen met de statuten, reglementen, belangen van de vereniging kunnen door het bestuur geschorst worden.
- Het bestuur bestaat uit ten minste drie (3) en ten hoogste zeven (7) natuurlijke personen, die uit hun midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester aanwijzen. De voorzitter, de secretaris en de penningmeester vormen gezamenlijk het dagelijks bestuur.
- De bestuursleden worden door de algemene ledenvergadering benoemd uit de leden van de vereniging. De algemene ledenvergadering stelt – met inachtneming van het bepaalde in lid 1 – het aantal bestuursleden vast.
- Bestuursleden kunnen te allen tijde onder opgaaf van redenen door de algemene ledenvergadering worden geschorst en ontslagen. De algemene ledenvergadering besluit tot schorsing of ontslag met een meerderheid van twee/derde (2/3e) van de uitgebrachte stemmen.
- De schorsing eindigt wanneer de algemene ledenvergadering niet binnen drie (3) maanden daarna tot ontslag heeft besloten. Het geschorste bestuurslid wordt in de gelegenheid gesteld zich in de algemene ledenvergadering te verantwoorden en kan zich daarbij door een raadsman doen bijstaan.
- Indien het aantal bestuursleden beneden het in lid 1 vermelde minimum is gedaald, blijft het bestuur niettemin bevoegd. Het bestuur is verplicht zo spoedig mogelijk een algemene ledenvergadering te beleggen, waarin de voorziening in de vacature(s) aan de orde komt.
Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging.
- Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging.
- De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan twee leden van het dagelijks bestuur gezamenlijk handelend.
- De eerste voorzitter is belast met de leiding van de bestuurders, bestuursvergaderingen en de algemene ledenvergadering. Hij zorgt voor naleving van de statuten en het huishoudelijk reglement en tekent na goedkeuring de notulen, zowel van bestuursvergadering(en) en de algemene ledenvergadering(en). Als vertegenwoordiger van het bestuur heeft de eerste voorzitter toegang tot alle vergaderingen.
- De 2e voorzitter (indien van toepassing) treed bij afwezigheid (ontstentenis) van de 1e voorzitter als diens plaatsvervanger op. Mocht ook deze verhinderd zijn, dan wordt door de vergadering een bestuurslid aangewezen om deze vergadering voor te zitten en te leiden. Deze voorzitters-functie is van tijdelijke aart en dient bij de eerst volgende vergadering weer aan de officiële voorzitter te worden overgedragen.
- De 1e secretaris voert de briefwisseling, notuleert en zorgt voor de algemene correspondenties binnen de (vis)vereniging, houdt afschriften bij van alle uitgaande stukken en beheert het archief, dat alle op de (vis) vereniging betrekking hebbende bescheiden (stukken) bevat. Hij houdt een namen-lijst bij van alle bij de (vis)vereniging aangesloten leden en stelt de penningmeester zo in staat zijn financiële beleid daarop aan te passen. Ook stelt hij de penningmeester is staat veranderingen snel en doeltreffend door te voeren in zijn administratie. Hij ondertekend ook de bewijzen van lidmaatschap van de (vis)vereniging. In het jaarverslag brengt de 1e secretaris rapport uit over de toestand van de (vis)vereniging van het afgelopen jaar.
- De 2e secretaris is de 1e secretaris behulpzaam bij dienst werkzaamheden en vervangt bij afwezigheid (ontstentenis).
- De 1e penningmeester houdt nauwkeurig aantekeningen bij van alle inkomsten en uitgave van de vereniging.
- De 2e penningmeester is de 1e penningmeester behulpzaam bij dienst werkzaamheden en vervangt deze bij afwezigheid (ontstentenis).
- Bestuursleden worden benoemd voor een periode van maximaal drie (3) jaar. Onder een jaar wordt te dezen verstaan de periode tussen twee (2) opeenvolgende jaarlijkse algemene ledenvergaderingen. Een aftredend bestuurder is onmiddellijk en onbeperkt herbenoembaar.
- Indien een bestuurslid langer dan drie (3) maanden verhinderd is, zijn functie te vervullen wordt, zijn mandaat vervallen verklaard. Het bestuur mag deze termijn verlengen tot maximaal negen (9) maanden.
Het bestuur is bevoegd om elk lid te schorsen met onmiddellijke ingang.
- In geval van schorsing van de penningmeester dienen de overdracht van gelden, bank, giro en andere bescheiden die eigendom(men) zijn van de vereniging binnen 14 dagen na aftreding of schorsing plaats te hebben gevonden.
- In geval van schorsing van de secretaris dienen alle administratieve gegevens, andere bescheiden die eigendom(men) zijn van de vereniging binnen 14 dagen na aftreding of schorsing plaats te hebben gevonden.
De leden van het bestuur en commissies zijn tot geheimhouding verplicht inzake alles wat hij/zij uit hoofde van zijn of haar functie weten, zulks met uitzondering van mededelingen aan en verantwoording tegenover de leden in de algemene ledenvergadering.
- Het bestuur is bevoegd ten allen tijde ter controle de openlegging van alle boeken van de penningmeester te vorderen en inzage te verschaffen.
- De geldmiddelen worden door de penningmeester ontvangen en beheerd. Hij is voor dit beheer persoonlijk aansprakelijk en verantwoordelijk.
- De penningmeester is verplicht zodra zijn kasmiddelen meer dan € 500,- vijfhonderd euro bedragen, het meerdere te deponeren op een door het bestuur aan te wijzen bank- en of giro instelling of spaarrekening. Alleen in overleg met en na goedkeuring van het bestuur kan hiervan worden afgeweken. Het geld wordt geplaatst ten namen van de vereniging. Alle kwitanties, rekeningen en overige nota’s moeten ten namen van de vereniging zijn gesteld.
- Voor het op (terug)nemen van de gedeponeerde gelden groter als de somma van € 500,- zijn de handtekeningen van de voorzitter, secretaris en penningmeester vereist. Deze genoemde handtekeningen hebben dan slechts een goedkeuring / toestemming van één transactie.
Betaling der contributie geschiedt vóór 1 november van het lopende jaar. Toekomstige leden en leden welke 65 jaar of ouder zijn krijgen een door de ledenvergadering vastgestelde korting op hun contributie. Leden met een arbeidsongeschiktheid uitkering zoals WAO/WIA of anders, kunnen op eigen verzoek voor dezelfde rechten in aanmerking komen als de 65 plus regeling.
De minimum en maximum bijdrage voor begunstiger(s) der vereniging, sponsoren en andere worden door het bestuur vastgesteld. Schenkingen kunnen uitsluitend met goedkeuring van het bestuur worden aanvaard.
Terugbetaling van contributie en/of andere gelden vindt nimmer plaats.
De controle over de financiën en over de administratie daarvan berust bij de kascontrole commissie. De controle wordt ten minste een keer per jaar uitgeoefend, tussentijdse controle over het lopende boekjaar is mogelijk.
De kascontrole commissie bestaat uit drie meerder jarige personen die lid zijn van de vereniging, deze mogen géén deel uitmaken van het bestuur. De leden van de kascontrole commissie waarvan één plaatsvervangend lid is, worden op de jaarvergadering gekozen voor de tijd van twee (2) jaar. Jaarlijks treed een derde deel af, dit deel is opnieuw en onmiddellijk herkiesbaar als geen vervanger beschikbaar is.
- Het boekjaar van de vereniging is gelijk aan het kalenderjaar. In de algemene ledenvergadering brengt het bestuur zijn jaarverslag uit over de gang van zaken in de vereniging en over het gevoerde beleid. Het legt het jaarverslag, de balans en de staat van baten en lasten met een toelichting ter goedkeuring aan de algemene ledenvergadering over.
- Het bestuur is verplicht aan kascontrole commissie ten behoeve van haar onderzoek alle door haar gevraagde inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te tonen en inzage in de boeken en bescheiden van de vereniging te geven.
- Deze onderzoekt de in lid 1. en lid 2. bedoelde stukken, deze brengt aan de algemene ledenvergadering verslag van haar bevindingen uit. In geval van goedkeuring door de algemene ledenvergadering van het jaarverslag, de balans en de staat van baten en lasten strekt het bestuur tot décharge.
- Leden van de kascontrole behoren integer te zijn, deze laat zijn doen en laten niet beïnvloeden door oneigenlijke zaken, brengen de penningmeester op de hoogte van zijn of haar bevindingen. Kas controle commissieleden zijn tot geheimhouding verplicht inzake alles wat hij/of zij uit hoofde van hun functie weten.
- Jaarlijks wordt ten minste één algemene ledenvergadering gehouden en wel binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, behoudens verlenging van deze termijn door de algemene ledenvergadering. Het bestuur vergaderd zo dikwijls als de noodzakelijkheid daaruit blijkt, oproepingen voor bestuursvergaderingen moeten tenminste 3 x 24 uur van te voren in het bezit zijn van alle bestuursleden en/of functionarissen. Algemene ledenvergaderingen worden gehouden in de gemeente waar de vereniging statutair gevestigd.
- De algemene ledenvergadering, bestuursvergaderingen en andere vergaderingen worden geleid door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door het oudste aanwezige bestuurslid. Zijn geen bestuursleden aanwezig, dan voorziet de vergadering zelf in haar leiding.
- Van het ter algemene ledenvergadering verhandelde worden notulen gehouden door de secretaris of door een door de voorzitter aangewezen persoon. Deze notulen worden in de zelfde of in de eerstvolgende algemene ledenvergadering vastgesteld en ten blijken daarvan door de voorzitter en de secretaris van die vergadering ondertekend.
- De voorzitter is tijdens alle vergaderingen belast met:
a. het leiden van de vergadering;
b. het handhaven van de orde, hij is bevoegd een besluit te nemen dat voor de orde der vergadering van belang is;
c. hij verleent het woord, formuleert de conclusies waarover zal worden gestemd en deelt de uitslag van de stemming mee;
d. een lid niet meer dan twee keer over het zelfde onderwerp het woord te verlenen – hij is bevoegd de spreker het woord te ontnemen – hij is bevoegd om één of meerdere leden de toegang tot elke vergadering te weigeren – hij is bevoegd elke vergadering te schorsen / op te schorten;
e. de voorzitter bepaalt de wijze waarop de stemmingen in de algemene ledenvergadering worden gehouden;
f. Het door de voorzitter ter algemene ledenvergadering uitgesproken oordeel omtrent de uitslag van een stemming, is beslissend. Het zelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel. Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het oordeel van de voorzitter de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats, indien de meerderheid van de vergadering of, indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming. - De bijeenroeping van de algemene ledenvergadering geschied aan alle stemgerechtigde leden op een termijn van zeven (7) dagen op de vereniging-website, die gedurende de oproepingsperiode online / beschikbaar moet zijn, leden kunnen op eigen verzoek per Email uitgenodigd worden. Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld.
a. Leden hebben het recht om in overleg met het bestuur voorstellen op de agenda der algemene ledenvergadering te doen brengen. Deze voorstellen moeten echter tenminste 14 dagen vóór aanvang van de algemene ledenvergadering schriftelijk bij het bestuur zijn ingediend. - Toegang tot de algemene ledenvergadering hebben de leden die niet geschorst zijn, alsmede degenen, die daartoe door het bestuur zijn uitgenodigd. Een geschorst lid heeft toegang tot de vergadering gedurende het moment dat het besluit tot zijn schorsing wordt behandeld en is bevoegd daarover dan het woord te voeren.
- Met uitzondering van een geschorst lid heeft ieder lid één stem in de algemene ledenvergadering.
a. Alle besluiten waaromtrent bij de wet of bij de statuten geen grotere meerderheid is voorgeschreven, worden genomen bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Bij staking van stemmen over zaken is het voorstel verworpen.
Voor verkiezingen kunnen door ieder lid en/of het bestuur kandidaten worden gesteld. Stemmingen over personen worden gehouden met gebruikmaking van door de voorzitter bepaalde stemmethode zoals stembriefjes, in geval van anoniem stemmen of door het opsteken van de hand.
De vereniging beschikt over een aantal eigen controleurs die door het dagelijks bestuur worden aangesteld of uit hun functie worden ontheven. De controleurs vormen samen met het voltallige bestuur de tot controle bevoegde personen. Controleurs houden zich voornamelijk bezig met de controle op naleving van door de vereniging gestelde regels en op het onbevoegd vissen in onze wateren door niet-leden. De leden zijn verplicht alle documenten uitgegeven door de vereniging, zoals schriftelijke toestemming van de rechthebbende en/of het bewijs van lidmaatschap eerste aanvraag te tonen aan tot controle bevoegde personen. Deze zijn bevoegd om alle door de vereniging uitgegeven documenten zoals bewijs van lidmaatschap of andere schriftelijke toestemmingen en/of goederen in te vorderen. Ingevorderde documenten en/of goederen dienen zo spoedig mogelijk aan het bestuur overhandigd te worden.
Het is de leden verboden, om de vereniging en/of vereniging- eigendommen en/of de vereniging- wateren op enige wijze schade toe te brengen.
Indien op het verenigingswater een boten-steiger is aangelegd, is men verplicht zijn of haar boot aldaar af te meren. Het is de leden verboden hun ligplaats te verkopen of op ander wijze hun ligplaats over te dragen aan een ander persoon zonder toestemming van het bestuur. Ligplaatsen dienen schriftelijk / Email te worden aangevraagd bij het secretariaat. Toewijzing van de ligplaatsen geschiedt op volgorde van binnenkomst.
- Het dagelijks bestuur stelt alle reglementen vast waarin onderwerpen kunnen worden geregeld waarin door de statuten en/of het huishoudelijk reglement niet of niet volledig wordt voorzien.
- Het huishoudelijk reglement en de overige reglementen van de vereniging mogen geen bepalingen bevatten die strijdig zijn wat bij wet verboden is en/of met de statuten.
- De statuten en reglementen der vereniging liggen ter inzage op het secretariaat.
Aan de algemene ledenvergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan andere organen zijn opgedragen.
- De leden zijn gebonden aan de door de algemene ledenvergadering genomen besluiten.
- Alle geschillen, de belangen der vereniging rakende of betreffende, worden beslecht door het bestuur.
In gevallen, waarin de statuten en/of het huishoudelijk reglement niet voorzien, beslist het bestuur, behoudens zijn verantwoordelijkheid aan de algemene ledenvergadering. Behoudens haar aansprakelijkheid volgens de wet, aanvaardt de vereniging geen aansprakelijkheid voor ongevallen of letsel van welke aard overkomen aan of veroorzaakt door leden, noch voor schade aan eigendommen van leden of derden door beschadiging, diefstal of op andere wijze ontstaan.
Wedstrijden worden ruim voor aanvang vermeld op de vereniging-website en/of op het info-bord bij de boten- invalidensteiger gepresenteerd.
- Het organiseren van wedstrijden is uitsluitend toegestaan voor leden die deel uitmaken van de wedstrijdcommissie.
- e wedstrijdcommissie dient duidelijk voor aanvang wedstrijd aan te geven in welke zones de wedstrijd(en) plaats vinden – de wedstrijdcommissie dient tijdig kenbaar te maken welke zones/gedeeltes als vrij bevis-baar beschouwd kunnen worden – er dient ten minste één redelijke zone of gedeelte als vrij bevis-baar beschikbaar te zijn.
- Wordt aan de verenigingswateren een of meerdere viswedstrijden gehouden dan mogen leden die geen deelnemer zijn van de wedstrijd uitsluitend vissen in zones/gedeeltes die voor het verloop van de wedstrijd(en) niet van belang zijn.
Het is verboden om:
- De aan het viswater grenzende gronden te vervuilen of deze grond inclusief het daarop groeiende gewas te beschadigen;
- Alcoholische dranken te nuttigen;
- Drugs of andere genotsmiddelen in te nemen;
- Te vissen in de paai-gebieden tijdens de paai-periode en/of het moment dat vissen aan het afpaaien zijn;
- Handelingen te verrichten waarvan men in alle redelijk had kunnen vermoeden dat deze in strijd kunnen zijn met de goede/juiste normen en waarden van de vereniging.
Door de algemene ledenvergadering van 16 mei 1956 is besloten om alle besluiten op te nemen in het huishoudelijk reglement / algemene bepalingen.
Gecorrigeerd en bijgewerkt volgens genomen besluiten tijdens de algemene ledenvergadering van 15 april 1987, 9 december 1987, 22 april 1990, 3 november 2010 bijgewerkt en opgenomen in het huishoudelijk-reglement alle reglementen der vereniging o.a. het controle-reglement, regelgeving-website, wedstrijd-reglementen en boten-reglement, 26 oktober 2011, 13 november 2013, 26 november 2014, 15 april 2015 wijziging karper-reglement, is gewijzigd in één reglement t.w. Witvis én Grotere vissoorten, Karper, Snoek, Steur reglement, 21 maart 2018 gewijzigd reglementen en huishoudelijk-reglement – HH verplaats wordpress met correcties 22 aug. 2023.
Opgenomen namen-lijst van bestuur en ereleden conform Art. 3.1 lid C.
Personen die heden en het verleden (1934 – 2023) in samenwerkingsverband bestuurlijke verantwoordelijkheid hadden voor HSV Ons Genoegen Maaspoort zijn;
Chris Alaerds, de heer Fopeler, John Teelen, Jan van Rooy, Bert Veugelers, Kees van de Braak, Arnold van Houtum (Erelid 2019), Cees Melis (Erelid 2014), Toon van den Heuvel, Hans Kempe, Lambert de Koning, Ta Nuegen, Gerry v/d Vorstenbosch (Erelid 2022), Cor Engels, Sander Janssen, Gert-Jan v/d Wildenberg, Berry Koks, Johan Schouten (Erelid 2023), William Bouwens, Piet van der Putten, Jack Vroegh, Frank Nissingh, Mike van der Maat, Pascal Schellekens, Richard Leeuwis;