Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

March 2021

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Actueel - Info

Buien - Radar

Vrijwilligers sloven zich uit.....

Bestuurs mededelingVisstekken begaanbaar maken, kosten € 27,50:


Ons Pietje, Arnoldicus en Gerritje zijn weer enkele uurtjes bezig geweest om de visstekken A, B, C, D, E, F, G en H weer begaanbaar te maken.

Met name op de stekken D, E en H was spraken van ingooi problemen, de vislijnen of haken bleven vast zitten tussen de takken en de struiken. Voor het maai en snijwerk beschikt de vereniging over een gemotoriseerde kantenmaaier en met de zeis werden de grootste bosjes aangepakt.

Op de afbeelding zien we in actie, Maaioloog Piet en Zeisoloog Arnold die gezamenlijk visstek H (Omronhoek) onder handen namen. Omdat visstek A bezet was door John en Kay hebben we die uiteraard overgeslagen.

De grappenmakers:
We blijven grappenmakers en we stopte ter afsluiting even bij John om te melden dat we ook graag even visstek A even onder handen wilden nemen, of hij even zijn tent kon afbreken zodat hij deze na slecht 10 minuten weer kon opbouwen. John gaf er de voorkeur aan om dit op een later moment te doen in de dagen erna als het kon, uiteraard konden ze lekker door vissen en met een knipoog kon de gereedschappen opgeborgen worden.

Slang gezien van ruim 1 meter in de Noorderplas

Bestuurs mededelingInderdaad u leest het goed, er is in de avonduren van zaterdag op zondag 22 juli 2017 rond de klok van 22:15u een behoorlijk grote slang gezien. De slang is ongeveer 7 cm dik en heeft een geschatte lengte van ruim een meter.

Neen dit is geen 1 april grap en ook geen broodje aap verhaal, vanwege de schemer uren en ook omdat de slang het hazenpad koos was de visser te laat om een foto te maken. De slang zwom weg in noordelijke richting en bleef lang aan de oppervlakte zwemmen over ruim 100 meter, daarna was het zicht te slecht.


We hebben het internet geraadpleegd en er komen drie slangen voor in Nederland, nu kunnen we deze soorten benoemen maar dat is speculatief. Het kan ook zo zijn dat iemand zijn slang kwijt is, of iemand heeft zijn terrarium leeg gemaakt voor de vakantie. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinen kast en vooralsnog houden we met alles rekening.


We gaan natuurlijk melding maken bij de gemeente omdat er met enige regelmaat ook zwemliefhebbers een duikje maken in de Noorderplas. Aan de westoever worden met enige regelmaat ook ratten gezien, de gemeente heeft aan een bedrijf al opdracht gegeven om deze te bestrijden, mogelijk is het daarom ook een pleisterplaats voor de slang geworden.

De adder is de enige giftige slang die ook voorkomt in Nederland, die wordt maximaal 70cm en de spotter is van mening dat hij groter was. Stadsecoloog Johan Mees geeft aan dat er geen reden is tot onrust. Het kan gaan om een ontsnapte tropische slang van een bewoner of een inheemse wilde slang. Recent werd in het Kanaalpark in Rosmalen een wilde ringslang aangetroffen. Totaal ongevaarlijk en een verrijking voor het natuurgebied.

Ook tropische slangen zijn vaak ongevaarlijk maar moeten wel door deskundigen gevangen en gedetermineerd worden. Ecoloog Johan Mees heeft dan ook een verzoek aan de parkbezoekers. “Zie je een slang aan de Noorderplas kruipen, probeer dan op gepaste afstand een foto te maken. Onthoud ook de locatie zodat wij die kunnen registreren."

Update:
Het zou kunnen gaan om een Russische rattenslang, zie de afbeelding rechts. Een oud bewoner heeft aangegeven dat haar dochter een slang is kwijtgeraakt toen ze nog aan de Noorderplas woonden. Deze slang kan een lichaamslengte halen van ongeveer 180 tot 210 centimeter. Uitschieters kunnen bijna 2,5 meter bereiken, de melder sprak van ruim 1 meter. Het is een wurgslang, dus geen giftige slang. Ze eten vooral knaagdieren, zoals muizen en ratten. Er zijn ook wel eens meldingen geweest dat ze een vogel grijpen, maar voor mensen zijn ze ongevaarlijk.

Slang Gezien ?
Meld dit via de 112-meldkamer van de politie of mail rechtstreeks naar de stadsecoloog: j.mees@s-hertogenbosch.nl

Mocht iemand de slang spotten maak dan een foto en stuur deze op naar HSV- Ons Genoegen Maaspoort, bij voorbaat hartelijk dank.

Gemeentelijke vergunning 2017

VIS-pasVernieuwd beleid gemeente 's-Hertogenbosch
In verband met komende veranderingen in het beleid wordt de gratis toestemming voor het bevissen van gemeentelijke wateren dit jaar telkens voor een half afgegeven.

De gemeente is eigenaar van de sloten, plassen, meertjes, rivieren en kanalen in ’s-Hertogenbosch. Daar mag u in vissen, als u zich houdt aan de regels in het toestemmingsformulier vissen (zie de website van de gemeente onderaan bij downloads). Vul het bestand in en neem het mee als u gaat vissen. Het formulier is ook gratis af te halen aan de balies van het Stadskantoor of de dependances.

Is het viswater in beheer van een hengelsportvereniging, zoals dit het geval is bij HSV- Ons Genoegen Maaspoort dan heeft u (als lid van deze vereniging) geen schriftelijke toestemming van de gemeente nodig. De watergangen die in directe verbinding staan van de Noorderplas mogen niet vrij bevist worden met de gemeentelijk toestemming. Deze watergangen zijn verpacht aan HSV- Ons Genoegen Maaspoort.

Let op:
De schriftelijk toestemming van de gemeente is geldig van 1 juli tot 31 december, vul dit formulier altijd in als u gaat vissen in een van de vele beschikbare gemeentelijke wateren.

Landelijke Opschoondag 2017 opnieuw een succes ?

Bestuurs mededelingLandelijke Opschoondag 2017

De zwerfafvaldag:
Helaas wordt er iedere dag door bewoners en bezoekers afval weggegooid en zo wordt onze stad vervuild. Voor bijna iedereen is zwerfafval een doorn in het oog, in verhouding genomen is slechts een kleinere groep vrijwillig actief in het opruimen ervan. De afdeling Realisatie en Beheer Openbare Ruimte gemeente 's-Hertogenbosch zorgt voor het verwijderen van zwerfvuil. Maar het is belangrijk om samen het goede voorbeeld te geven, onze vereniging-vrijwilligers gaan weer hun beste beentje voor zetten.Op de afbeelding de vrijwilligersgroep 2016


Aanmelden voor deelname bij onze voorzitter Cees Melis.

Programma Zwerfafvaldag
09.15 uur Melden voor registratie en uitreiken plattegrond, prikkers, hesjes en afvalzakken. Jeugdhonk DE POORT Maaspoort
09.30 uur Officiële startschot.
10.00 uur De deelnemers trekken de wijk in.
12.00 uur Terug naar het startpunt, koffie en iets lekkers. Materialen inleveren.

Wij hopen dat u weer meedoet op zaterdag 25 maart 2017!


Verslagje van de Zwerfvuildag:

Lekker weer met een goede sfeer. Zaterdag morgen rond de klok van 9 melden de eerste vrijwilligers van verenigingen bij het jeugd honk De Poort. Eerst even een praatje en een bakkie leut en daarna tijd voor actie. Met een groep van twaalf leden sterk, uitgerust in oranje hesje en pikstok trokken we eropuit. We moesten en zouden omgeving rond de plas schoon zien te krijgen.

Als een stel criminelen die een taakstraf moesten doen gingen we aan de bak. Bij het naderen van het eerste kruispunt kwam de lange Arjan tot het sterke plan om de groep te splitsen. Iedereen kon zich daar goed in vinden, een man met zo'n levenservaring zal het hier bij het juiste eind hebben. Hij had het erover dat je zo meer oppervlakte kon reiken in een kortere tijd dus een prima idee. We hebben wat afgezocht en gingen tekeer, alsof we al aan het paaseieren zoeken waren. Het gras werd uitgekamd en de zakken gevuld. Na een uurtje konden voldaan terugkijken naar a job wel done. Met een goed gezelschap en een prettige werkomgeving mogen we de actie als geslaagd tellen.

De inzet van deze leden wordt oprecht gewaardeerd en hartelijk dank daarvoor. Een vereniging blijft bestaan door de inzet van zijn leden. Wie waren wel van de partij, William, Berry, Piet, Jan, Wesley, Riny,Wim, Cor, Arjan, Vincent, Rick en Max.

Met vriendelijke groet het bestuur van HSV ons genoegen Maaspoort.

De 3e Koningswedstrijd - Locatie Noorderplas

WedstrijdenZondag 4 September - 3e Koningswedstrijd - Locatie Noorderplas
We kunnen schrijven wie er niet waren maar dan is de lijst te groot, daarom vermelden we wie er wel waren.

Aanwezig: Frank Nissing
Afwezig: Alle anderen

Voor het wedstrijdverslag het volgende, Frank opende de wedstrijd in zijn eentje en sloot deze ook weer al winnend af. 13,5 kg aan vis wist Frank in het net te krijgen. Voor het opzetten van leuke wedstrijd daar komt veel bij kijken. Er is veel ruimte voor verbetering. Geopperd werd een punten systeem. Als voorbeeld, doe je mee aan de wedstrijd waarvan er in competitie verband b.v. 20 zijn per seizoen dan heb je automatisch 100 punten te pakken. Voor elke gevangen vis 10 punten, elke kilo aan gevangen vis 10 punten.

Lees meer hierover in het wedstrijdverslag 2016

Koninklijke onderscheiding.

Bestuurs mededelingKoninklijke onderscheiding:
Een Koninklijke onderscheiding of lintje is een erkenning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de samenleving. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een uitzonderlijke prestatie in sport of wetenschap. Lintjes worden uitgereikt bij een bijzondere gelegenheid of op Koningsdag, vandaag 26 april kreeg onze voorzitter Cees Melis een Koninklijke onderscheiding.

De burgemeester van ’s-Hertogenbosch de heer Ton Rombouts sprak de volgende woorden:
Als het in Nederland lintjes regent dan druppelt het in ’s-Hertogenbosch. Mijnheer Melis, “Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd, u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.”

Nou nou dat is een mond vol maar beslist verdiend, Cees was met een smoesje naar het Stadhuis van ’s-Hertogenbosch gelokt waar hem deze verrassing te wachten stond. Cees kreeg de een koninklijke onderscheiding die in de volksmond ook informeel een lintje wordt genoemd, het is een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Hij werd Koninklijk onderscheiding en werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn bijzondere verdiensten die heden nog voortduurt.

Op de afbeelding zien we Cees die aan de burgemeester de smoes probeerde uit te leggen waarmee hij naar het Stadhuis was gelokt. Cees was verbouwereerd, verbaast en compleet verrast, het ging allemaal behoorlijk snel. Op het moment dat zijn vrouw Sjan, en zijn dochters Annemarieke en Carolien samen met twee kleinkinderen in de raadszaal kwamen toen dacht Cees heel voorzichtig dat het iets met het Koninklijke gebeuren te maken had.Op de website van het Brabants Dagblad staat vanaf heden dat C.H.N.J. Melis uit 's-Hertogenbosch Lid in de Orde van Oranje-Nassau is. Ook voor HSV Ons Genoegen Maaspoort is dit bijzonder, we houden een felicitatie-receptie op 26 april van 20:00u - 22:00u in Sociaal Cultureel Centrum De Schans. Desgewenst kunt u Cees Melis en zijn vrouw Sjan Melis persoonlijk feliciteren met deze bijzondere onderscheiding.

Receptie locatie:
Sociaal Cultureel Centrum De Schans
Troelstradreef 160, 5237DE, ’s-Hertogenbosch

Mixed viswedstrijd

WedstrijdenDe wedstrijdcommissie-leden witvis en karper vragen uw aandacht voor het volgende:

Er zijn voor het seizoen 2016 MIXED-viswedstrijden uitgeschreven, alle leden mogen hieraan deelnemen. Of men nu vist op voorn, brasem, snoek, karper of steur alle vangsten tellen mee.

De commissieleden roepen de leden op "doe mee !:
Aanmelden voor deelname, meld dit dan bij de wedstrijdcommissie leden (Witvis of Karper).

Wedstrijden agenda - overzicht - informatie

Diefstal visspullen uit schuren.

Bestuurs mededelingVisspullen gestolen:

De politie uit de regio adviseert sportvissers om hun visspullen goed en veilig op te bergen, in de regio 's-Hertogenbosch is recentelijk uit verschillende schuren en garages een grote hoeveelheid aan visspullen gestolen. Dit gebeurde niet alleen in de omgeving van 's-Hertogenbosch, jammer dat men niet van andermans spullen af kan blijven.

Een ander bericht betrof een visser die vast aan zijn stoel was gebonden en zijn kostbare visspullen inc. tent werden meegenomen. Mededaders kwamen vooraf even polshoogte nemen en maakte een praatje (iets gevangen) met de visser. Hoeveel inbraken of overvallen er plaats vinden om zo aan visspullen te komen weet de politie niet, omdat dat niet apart wordt geregistreerd.

Een hengelsportverzekering is behoorlijk prijzig, zijn je spullen opgeslagen in je schuur of garagebox dan kan dit gedekt zijn onder de inboedel-verzekering. De meeste vissers willen hun visspullen niet kwijt, opslaan in huis is doorgaans veiliger.

Wees alert tijdens het vissen, zie of hoor je iets dat verdacht is bel dan de politie Tel.: 0900-8844

Gesloten tijden - zo zit het!

Bestuurs mededelingGesloten tijden - zo zit het!
De gesloten tijden komen er weer aan. Hoe, waarmee en wanneer mag ik nu wel en niet vissen? In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje!

In het voorjaar hebben sportvissers te maken met twee gesloten periodes: een gesloten tijd voor vissoorten (=directe terugzetplicht) en een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten. Met name voor de snoek, snoekbaars en baars geeft dit altijd veel vragen. Hieronder lees je hoe het zit, aan de hand van enkele voorbeelden:

In de maand maart mag je volgens de wet vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vang je hiermee een snoek dan moet u deze direct terugzetten (gesloten tijd voor de snoek). Vang je een snoekbaars of baars die voldoet aan de minimummaat dan mag je deze snoekbaars of baars houden.

Meer informatie die betrekking heeft op dit onderwerp is geplaatst op de website van Sportvisserij Nederland >> link Gesloten tijd !

Een juweeltje van een foto

NieuwsEen Juweeltje van een foto, dat mag gezegd worden:
De volgende afbeelding is gemaakt door Mirella Agelink, ze noemt zichzelf een hobby-fotograaf maar hiermee doet ze zichzelf tekort. Op Zondag 28 februari maakte Mirella in de ochtend uren een wandeling rond de Noorderplas, ze wist de opkomende zon op gevoelige plaat vast te leggen. Het resultaat is verbluffend mooi, uiteraard plaatsen we een foto als deze met veel plezier en we bedanken Mirella voor haar werk en bijdrage.


Zonsopgang Noorderplas 28 februari j.l.
Verwerkingstijd: 0.09 seconden
1,022,123 unieke bezoeken