Ledenenquête

OGM KK 2021 deel 3, hoeveel Kg karpers wordt er gevangen gedurende deel 3

minder als 10 KG
minder als 10 KG
0% [0 stemmen]

tussen 10Kg en 50Kg
tussen 10Kg en 50Kg
0% [0 stemmen]

tussen 50Kg en 100Kg
tussen 50Kg en 100Kg
60% [3 stemmen]

tussen 100Kg en 150KG
tussen 100Kg en 150KG
0% [0 stemmen]

tussen 150Kg en 200KG
tussen 150Kg en 200KG
20% [1 stem]

meer als 200KG
meer als 200KG
0% [0 stemmen]

Stemmen: 5
U dient in te loggen om te stemmen.
Gestart: 25.05.21

Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

September 2021

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Actueel - Info

Buien - Radar

Combinatie karper- en witviswedstrijd 2018 aan de Noorderplas

Karper wedstrijdenBeste leden,

De wedstrijdcommissie heeft het plan opgepakt om een Combinatiewedstrijd 2018 voor zowel wit- en karpervissers te organiseren in het najaar 2018. Laat de wedstrijdcommissie t.w. Piet van der Putten of Toon van den Heuvel even weten als je graag mee wilt doen. Voor deze wedstrijd is o.a. het volgende reglement van toepassing Karper wedstrijdreglement.

Op de kaart zien we de zone's 1 t/m 10, er wordt in alle zone's gevist. Er is ruimte voor 18 karpervissers twee karpervissers per zone. Zone 4 is gereserveerd voor de deelnemersgroep witvissers. Trekking zones voor de karpervissers is in zone 4 (tussen Pisa flat en het eerste witte bruggetje), zone 4 wordt pas een dag later gebruik genomen voor de witvis-deelnemers, dit gebeurd op Vrijdag 19 oktober 2018 om 17 uur. Samen vissen met iemand mag maar elke deelnemer vist voor deelname aan deze wedstrijd individueel.

Wedstrijd info karpervissers:
 • Wedstrijd voor de karpervissers begint op Vrijdag 19 oktober (17:00 uur) t/m Zondag 21 oktober 12.00 uur;
 • Voor de karpervissers is het wedstrijdreglement van toepassing;
 • Er wordt gevist op gewicht en alleen de karpers tellen:
 • De karpers bewaren zoals omschreven in het reglement totdat deze gewogen is;
 • De wedstrijd commissie maakt diversen weegrondes - of je kunt ook bellen Tel.: 06-11508687;
 • de locatie, de Noorderplas - zie de zone kaart;
 • toewijzen van de zone's door loting;
 • deelname uitsluitend voor leden;
 • Reeds ingeschreven 15 karpervissers; Jan & Piet-O, Raymond & Michael, John-K & Bertie-K, Jan vd P & Wesley W, John-B & Kay-B, Gerry & Johan, Marco & Kevin, Wim en ......

 • Winnaar is Karper Koning HSV Ons Genoegen Maaspoort 2018, er is tevens een mooie bokaal voor de zwaarste karper.
  Wedstrijdinfo-witvissers:
 • De wedstrijd voor de witvissers begint op Zaterdag 20 oktober 2018 om 08:00 uur tot Zondag 12:00 uur;
 • De locatie, de Noorderplas - zie de zone kaart zone 4;
 • Toewijzen van de steknummers in zone door loting;
 • Deelname uitsluitend voor leden;
 • De reglementen zijn van toepassing voor deze wedstrijd.
 • Reeds ingeschreven 5 witvissers: Jack-V, Cees, Frank-N, Arnold v H, Toon vd H, en wie o wie ?..............


 • De volgende afbeelding is een vergroting van zone 4 die voor de wit-vissers is gereserveerd, zone 4 loopt tot aan de treurwilg. Er kunnen maximaal 7 deelnemers vissen in deze zone hetgeen doorgaans ruim voldoende is.

  Vissen gedurende dit weekend is uitsluitend toegestaan voor wedstrijd-deelnemers, vooraf voeren (vanaf 7 dagen voor aanvang wedstrijd) is absolute niet toegestaan. U mag voor de wedstrijd wel vissen en bijvoeren op dat moment, voeren zonder serieus te vissen is diskwalificatie. De wedstrijdleiding beschikt over een ontheffing om bij evenementen als deze de spullen met de auto naar de zone's te brengen. Spullen uitladen en de auto moet direct verwijderd worden, bij sluiting wedstrijd spullen opruimen en klaar zetten en dan pas de auto halen.


  Voor deze HSV - Ons Genoegen Maaspoort combinatie-wedstrijd is een deelnemers Whats-App groep aangemaakt die over de in en outs van deze wedstrijd informeert, elke deelnemer kan desgewenst toegevoegd worden aan deze Whats-App groep.

  Hopelijk schrijven er nog vissers in dat kan bij de wedstrijd commissie: Piet van der Putten Tel.: 06-31787191 of Toon v/d Heuvel Tel.: 06-11508687.

  Bossche Boilies heeft leuke prijzen ter beschikking gesteld voor deze wedstrijd, dank hiervoor. De prijsuitreikingen van alle wedstrijden wordt gehouden op 31 Oktober 2018 in het cultureel centrum de Schans zoals ook vermeld staat in onze algemene agenda.

  Met vriendelijke groet,

  De wedstrijdcommissie.

  Bijzondere vangst voor de witvissers

  KarperElke visser is blij als hij iets vangt, als een witvisser als bijvangst een karper vangt dan is er werk aan de winkel. Witvissers vissen doorgaans met dunnere lijnen, Toon houd als onderlijn een dikte aan van 14 honderdste, 0.14 mm heeft een maximale trekkracht van slechts enkele kilo's.  Een karper op het droge brengen met die lijndikte is geen makkie, je zult ook rekenschap moeten houden met het kleinere haakje dat aan de onderlijn is gemonteerd. Grotere brasems geven op een dergelijk tuig al genoeg sport laat staan een karper zoals we zien op de foto. Met redelijk dunne lijnen kunnen we ook grote karpers vangen maar het is niet ideaal, de slip van de molen moet behoorlijk goed werken zodat de karper indien nodig kan weg zwemmen.

  De big smile op het gezicht van Toon verraad de stemming, sportvissen op witvis is en blijft zijn ding.

  Jeroen vangt een 20kg + graskarper.

  KarperMisschien wel één van de vissen in de Nederlandse wateren met het grootste verschil tussen “haat en liefde”. Deze, toch wel bijzondere, Nederlandse zoetwater vis de graskarper word veelal uitgezet in wateren met een overmatige waterplantengroei. Dit om de explosieve groei een halt toe te roepen.  Klik op lees meer.......

  Het parkeerverbod, wedstrijdparcours Treurenburg opgeheven.

  NieuwsGoed nieuws voor sportvissers uit ’s-Hertogenbosch en omstreken:
  Het parkeerverbod langs het wedstrijdparcours Treurenburg aan de Oude Dieze is opgeheven. Dit is het resultaat van een intensieve lobby van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Het verkeersbesluit om het parkeerverbod langs de parallelweg Treurenburg aan te passen lag tot deze week ter inzage. De gemeente ’s-Hertogenbosch liet ons vandaag weten dat er geen bezwaren zijn ingediend. Sportvissers kunnen vanaf heden dan ook hun auto weer zonder zorgen parkeren aan één zijde weg van de doodlopende parallelweg Treurenburg.

  Wedstrijdparcours Treurenburg:
  Dit wedstrijdparcours is één van de drukst beviste wedstrijdparcoursen van Oost-Brabant. Vele hengelsportverenigingen maken gebruik van dit traject en Sportvisserij Zuidwest Nederland is dan ook blij dat de gemeente ’s-Hertogenbosch het verzoek vanuit de sportvisserij serieus heeft opgepakt.

  Achtergronden besluit:
  De doodlopende parallelweg Treurenburg (ter hoogte van rotonde Henriettewaard) is de ontsluitingsweg is voor het genie-complex van het Ministerie van Defensie waarover hoofdzakelijk groot en/of uitzonderlijk vrachtverkeer rijdt. Aan de overzijde van de weg Treurenburg ligt een truckerscafé en truckparkeerplaatsen met voorzieningen. Eind 2016 is aan beide zijde van de parallelweg een algeheel parkeerverbod ingesteld. Diverse hengelsportverenigingen willen meerdere weekenden per maand parkeren met personenauto’s op de parallelweg Treurenburg aan één zijde van de weg. Defensie heeft hiertegen geen bezwaar. Door het aanpassen van het huidige parkeerverbod wordt het militair vrachtverkeer alsook calamiteitenverkeer zoals politie, brandweer en ambulance niet belemmerd in de doorgang naar het militaire complex.

  Af te halen op het secretariaat

  KarperOpnieuw lijnen opgehaald:
  Tijdens de witviswedstrijd van 27 augustus kwamen de deelnemers geregeld vast te zitten, Piet raakten verschillende voerkorfjes kwijt en uiteindelijk moest Arnold er met zijn boot op uit om een lange vislijn van zo'n 70 meter omhoog te halen.


  Deze vislijn lag vanaf visstek 4 richting de botensteiger, een andere lijn haalde Jack al eerder omhoog een lijn van ruim 100 meter die vanaf stek 2 richting stek 4 lag.

  De lijn van vandaag zijn af te halen op het secretariaat, aan beide lijnen zat een onderlijn die door karpervissers gebruikt worden en gezien de afstanden moeten deze lijnen uitgevaren zijn.

  Als je de lijnen komt ophalen lever dan ook gelijk de vispas en andere vereniging-documenten in omdat volgens Art. 3 van het Grotere vissoorten, Karper / Snoek / Steur reglement blijkt het volgende;

  het is verboden om verder te vissen als de maximale afstand van 80 meter, het wel of niet aanwezig zijn van andere vissers is niet van belang, indien dit wel het geval is dient men alleen recht vooruit te vissen tot de maximale afstand;

  het is verboden om vislijnen uit te varen bedoeld voor de visserij met (radiografisch) boot verder dan de werp afstand tot het aangegeven maximum.

  Blauwalgen alert

  Bestuurs mededelingKans op blauwalg in gemeente ’s-Hertogenbosch

  Vorige week vonden Waterschap Aa en Maas en de gemeente ‘s-Hertogenbosch al blauwalg in de Zuid-Willemsvaart. Inmiddels is op verschillende plekken in de gemeente blauwalg opgedoken, bijvoorbeeld in het Maximakanaal en De Dieze. Ook in sloten en plassen in de wijken kan blauwalg voorkomen. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseren wij u contact met water te vermijden wanneer u twijfelt over de kwaliteit daarvan.  Blauwalg:
  Blauwalg herkent u aan de groene, blauwachtige kleur van het water. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of binnenkrijgen van het water is kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

  Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan.

  Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water afkoelt door bijvoorbeeld regen, wordt de hoeveelheid blauwalg minder.

  Russische steur gevangen.

  NieuwsJack heeft recentelijk een Russische steur gevangen aan de Noorderplas.

  Als sportvis is er bij vele sportvissers over de steur weinig bekent, in de Noordzee wordt nog zeer sporadisch een steur gevangen. In de binnenwateren worden regelmatig ontsnapte of uitgezette exemplaren van gekweekte steursoorten aangetroffen zoals de Russische steur. De steur is vaak een leuke vangst omdat ze tijdens de dril uit het water springen. Daarnaast zijn deze imposante vissen oersterk en doen qua kracht niet onder voor een karper. Met een vislijn van slechts 0.16 mm op een feeder-hengel heb je een leuke opgave om de vis binnen te halen.

  Het onderscheid in de verschillende steursoorten is moeilijk maar volgens Wikipedia is de Russische steur, Güldenstädt-steur, diamantsteur of Donausteur is een anadrome vis uit de familie van de steuren. Deze soort komt oorspronkelijk uit Eurazië.


  Jack met de steur van ongeveer 65 cm


  Ondanks dat steuren prehistorisch ogen en al een lange geschiedenis achter zich hebben, lijkt het erop dat het niet de slimste jongens onderwater zijn. De Russische steur is evenals de andere uitheemse steuren in Nederland geïntroduceerd via uitzettingen van tuinvijver- en aquariumliefhebbers en ontsnappingen uit sierviskwekerijen. Deze steur komt ook voor in de Nederlandse rivieren.

  Hoewel de steur leuke kenmerken heeft zijn vele sportvissers er niet weg van. Opvallend zijn de vijf rijen beenplaten, waarvan 3 op de rugzijde. Komt van oorsprong voor in Eurazië, de Zwarte Zee, Zee van Azov en Kaspische Zee en hun rivieren. De huid voelt taai en scherp aan, als een steur als deze een volwassen leeftijd heeft dan zijn lengtes van 2 meter of meer geen uitzondering. De steur laat zich goed vangen met aas als maden, spek of kaas.

  In de rivieren is de steur meestal op zoek naar bodemdiertjes als mossels, kreeftachtigen en kleine visjes. Heeft u er een gevangen, dan de volgende tip. Bij het terugzetten het rehabiliteren te ondersteunen door de steur rustig bij de staart te pakken en hem van voor naar achter door het water te wiegen. Hierdoor spoel je als het ware het water door zijn kieuwen waardoor de steur meer zuurstof krijgt.

  Vrijwilligers sloven zich uit.....

  Bestuurs mededelingVisstekken begaanbaar maken, kosten € 27,50:


  Ons Pietje, Arnoldicus en Gerritje zijn weer enkele uurtjes bezig geweest om de visstekken A, B, C, D, E, F, G en H weer begaanbaar te maken.

  Met name op de stekken D, E en H was spraken van ingooi problemen, de vislijnen of haken bleven vast zitten tussen de takken en de struiken. Voor het maai en snijwerk beschikt de vereniging over een gemotoriseerde kantenmaaier en met de zeis werden de grootste bosjes aangepakt.

  Op de afbeelding zien we in actie, Maaioloog Piet en Zeisoloog Arnold die gezamenlijk visstek H (Omronhoek) onder handen namen. Omdat visstek A bezet was door John en Kay hebben we die uiteraard overgeslagen.

  De grappenmakers:
  We blijven grappenmakers en we stopte ter afsluiting even bij John om te melden dat we ook graag even visstek A even onder handen wilden nemen, of hij even zijn tent kon afbreken zodat hij deze na slecht 10 minuten weer kon opbouwen. John gaf er de voorkeur aan om dit op een later moment te doen in de dagen erna als het kon, uiteraard konden ze lekker door vissen en met een knipoog kon de gereedschappen opgeborgen worden.

  Slang gezien van ruim 1 meter in de Noorderplas

  Bestuurs mededelingInderdaad u leest het goed, er is in de avonduren van zaterdag op zondag 22 juli 2017 rond de klok van 22:15u een behoorlijk grote slang gezien. De slang is ongeveer 7 cm dik en heeft een geschatte lengte van ruim een meter.

  Neen dit is geen 1 april grap en ook geen broodje aap verhaal, vanwege de schemer uren en ook omdat de slang het hazenpad koos was de visser te laat om een foto te maken. De slang zwom weg in noordelijke richting en bleef lang aan de oppervlakte zwemmen over ruim 100 meter, daarna was het zicht te slecht.


  We hebben het internet geraadpleegd en er komen drie slangen voor in Nederland, nu kunnen we deze soorten benoemen maar dat is speculatief. Het kan ook zo zijn dat iemand zijn slang kwijt is, of iemand heeft zijn terrarium leeg gemaakt voor de vakantie. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinen kast en vooralsnog houden we met alles rekening.


  We gaan natuurlijk melding maken bij de gemeente omdat er met enige regelmaat ook zwemliefhebbers een duikje maken in de Noorderplas. Aan de westoever worden met enige regelmaat ook ratten gezien, de gemeente heeft aan een bedrijf al opdracht gegeven om deze te bestrijden, mogelijk is het daarom ook een pleisterplaats voor de slang geworden.

  De adder is de enige giftige slang die ook voorkomt in Nederland, die wordt maximaal 70cm en de spotter is van mening dat hij groter was. Stadsecoloog Johan Mees geeft aan dat er geen reden is tot onrust. Het kan gaan om een ontsnapte tropische slang van een bewoner of een inheemse wilde slang. Recent werd in het Kanaalpark in Rosmalen een wilde ringslang aangetroffen. Totaal ongevaarlijk en een verrijking voor het natuurgebied.

  Ook tropische slangen zijn vaak ongevaarlijk maar moeten wel door deskundigen gevangen en gedetermineerd worden. Ecoloog Johan Mees heeft dan ook een verzoek aan de parkbezoekers. “Zie je een slang aan de Noorderplas kruipen, probeer dan op gepaste afstand een foto te maken. Onthoud ook de locatie zodat wij die kunnen registreren."

  Update:
  Het zou kunnen gaan om een Russische rattenslang, zie de afbeelding rechts. Een oud bewoner heeft aangegeven dat haar dochter een slang is kwijtgeraakt toen ze nog aan de Noorderplas woonden. Deze slang kan een lichaamslengte halen van ongeveer 180 tot 210 centimeter. Uitschieters kunnen bijna 2,5 meter bereiken, de melder sprak van ruim 1 meter. Het is een wurgslang, dus geen giftige slang. Ze eten vooral knaagdieren, zoals muizen en ratten. Er zijn ook wel eens meldingen geweest dat ze een vogel grijpen, maar voor mensen zijn ze ongevaarlijk.

  Slang Gezien ?
  Meld dit via de 112-meldkamer van de politie of mail rechtstreeks naar de stadsecoloog: j.mees@s-hertogenbosch.nl

  Mocht iemand de slang spotten maak dan een foto en stuur deze op naar HSV- Ons Genoegen Maaspoort, bij voorbaat hartelijk dank.

  Gemeentelijke vergunning 2017

  VIS-pasVernieuwd beleid gemeente 's-Hertogenbosch
  In verband met komende veranderingen in het beleid wordt de gratis toestemming voor het bevissen van gemeentelijke wateren dit jaar telkens voor een half afgegeven.

  De gemeente is eigenaar van de sloten, plassen, meertjes, rivieren en kanalen in ’s-Hertogenbosch. Daar mag u in vissen, als u zich houdt aan de regels in het toestemmingsformulier vissen (zie de website van de gemeente onderaan bij downloads). Vul het bestand in en neem het mee als u gaat vissen. Het formulier is ook gratis af te halen aan de balies van het Stadskantoor of de dependances.

  Is het viswater in beheer van een hengelsportvereniging, zoals dit het geval is bij HSV- Ons Genoegen Maaspoort dan heeft u (als lid van deze vereniging) geen schriftelijke toestemming van de gemeente nodig. De watergangen die in directe verbinding staan van de Noorderplas mogen niet vrij bevist worden met de gemeentelijk toestemming. Deze watergangen zijn verpacht aan HSV- Ons Genoegen Maaspoort.

  Let op:
  De schriftelijk toestemming van de gemeente is geldig van 1 juli tot 31 december, vul dit formulier altijd in als u gaat vissen in een van de vele beschikbare gemeentelijke wateren.

  Verwerkingstijd: 0.05 seconden
  1,197,434 unieke bezoeken