Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Actueel - Info

Buien - Radar

Jeroen vangt een 20kg + graskarper.

KarperMisschien wel één van de vissen in de Nederlandse wateren met het grootste verschil tussen “haat en liefde”. Deze, toch wel bijzondere, Nederlandse zoetwater vis de graskarper word veelal uitgezet in wateren met een overmatige waterplantengroei. Dit om de explosieve groei een halt toe te roepen.Klik op lees meer.......

Het parkeerverbod, wedstrijdparcours Treurenburg opgeheven.

NieuwsGoed nieuws voor sportvissers uit ’s-Hertogenbosch en omstreken:
Het parkeerverbod langs het wedstrijdparcours Treurenburg aan de Oude Dieze is opgeheven. Dit is het resultaat van een intensieve lobby van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Het verkeersbesluit om het parkeerverbod langs de parallelweg Treurenburg aan te passen lag tot deze week ter inzage. De gemeente ’s-Hertogenbosch liet ons vandaag weten dat er geen bezwaren zijn ingediend. Sportvissers kunnen vanaf heden dan ook hun auto weer zonder zorgen parkeren aan één zijde weg van de doodlopende parallelweg Treurenburg.

Wedstrijdparcours Treurenburg:
Dit wedstrijdparcours is één van de drukst beviste wedstrijdparcoursen van Oost-Brabant. Vele hengelsportverenigingen maken gebruik van dit traject en Sportvisserij Zuidwest Nederland is dan ook blij dat de gemeente ’s-Hertogenbosch het verzoek vanuit de sportvisserij serieus heeft opgepakt.

Achtergronden besluit:
De doodlopende parallelweg Treurenburg (ter hoogte van rotonde Henriettewaard) is de ontsluitingsweg is voor het genie-complex van het Ministerie van Defensie waarover hoofdzakelijk groot en/of uitzonderlijk vrachtverkeer rijdt. Aan de overzijde van de weg Treurenburg ligt een truckerscafé en truckparkeerplaatsen met voorzieningen. Eind 2016 is aan beide zijde van de parallelweg een algeheel parkeerverbod ingesteld. Diverse hengelsportverenigingen willen meerdere weekenden per maand parkeren met personenauto’s op de parallelweg Treurenburg aan één zijde van de weg. Defensie heeft hiertegen geen bezwaar. Door het aanpassen van het huidige parkeerverbod wordt het militair vrachtverkeer alsook calamiteitenverkeer zoals politie, brandweer en ambulance niet belemmerd in de doorgang naar het militaire complex.

Af te halen op het secretariaat

KarperOpnieuw lijnen opgehaald:
Tijdens de witviswedstrijd van 27 augustus kwamen de deelnemers geregeld vast te zitten, Piet raakten verschillende voerkorfjes kwijt en uiteindelijk moest Arnold er met zijn boot op uit om een lange vislijn van zo'n 70 meter omhoog te halen.


Deze vislijn lag vanaf visstek 4 richting de botensteiger, een andere lijn haalde Jack al eerder omhoog een lijn van ruim 100 meter die vanaf stek 2 richting stek 4 lag.

De lijn van vandaag zijn af te halen op het secretariaat, aan beide lijnen zat een onderlijn die door karpervissers gebruikt worden en gezien de afstanden moeten deze lijnen uitgevaren zijn.

Als je de lijnen komt ophalen lever dan ook gelijk de vispas en andere vereniging-documenten in omdat volgens Art. 3 van het Grotere vissoorten, Karper / Snoek / Steur reglement blijkt het volgende;

het is verboden om verder te vissen als de maximale afstand van 80 meter, het wel of niet aanwezig zijn van andere vissers is niet van belang, indien dit wel het geval is dient men alleen recht vooruit te vissen tot de maximale afstand;

het is verboden om vislijnen uit te varen bedoeld voor de visserij met (radiografisch) boot verder dan de werp afstand tot het aangegeven maximum.

Blauwalgen alert

Bestuurs mededelingKans op blauwalg in gemeente ’s-Hertogenbosch

Vorige week vonden Waterschap Aa en Maas en de gemeente ‘s-Hertogenbosch al blauwalg in de Zuid-Willemsvaart. Inmiddels is op verschillende plekken in de gemeente blauwalg opgedoken, bijvoorbeeld in het Maximakanaal en De Dieze. Ook in sloten en plassen in de wijken kan blauwalg voorkomen. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseren wij u contact met water te vermijden wanneer u twijfelt over de kwaliteit daarvan.Blauwalg:
Blauwalg herkent u aan de groene, blauwachtige kleur van het water. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of binnenkrijgen van het water is kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan.

Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water afkoelt door bijvoorbeeld regen, wordt de hoeveelheid blauwalg minder.

Russische steur gevangen.

NieuwsJack heeft recentelijk een Russische steur gevangen aan de Noorderplas.

Als sportvis is er bij vele sportvissers over de steur weinig bekent, in de Noordzee wordt nog zeer sporadisch een steur gevangen. In de binnenwateren worden regelmatig ontsnapte of uitgezette exemplaren van gekweekte steursoorten aangetroffen zoals de Russische steur. De steur is vaak een leuke vangst omdat ze tijdens de dril uit het water springen. Daarnaast zijn deze imposante vissen oersterk en doen qua kracht niet onder voor een karper. Met een vislijn van slechts 0.16 mm op een feeder-hengel heb je een leuke opgave om de vis binnen te halen.

Het onderscheid in de verschillende steursoorten is moeilijk maar volgens Wikipedia is de Russische steur, Güldenstädt-steur, diamantsteur of Donausteur is een anadrome vis uit de familie van de steuren. Deze soort komt oorspronkelijk uit Eurazië.


Jack met de steur van ongeveer 65 cm


Ondanks dat steuren prehistorisch ogen en al een lange geschiedenis achter zich hebben, lijkt het erop dat het niet de slimste jongens onderwater zijn. De Russische steur is evenals de andere uitheemse steuren in Nederland geïntroduceerd via uitzettingen van tuinvijver- en aquariumliefhebbers en ontsnappingen uit sierviskwekerijen. Deze steur komt ook voor in de Nederlandse rivieren.

Hoewel de steur leuke kenmerken heeft zijn vele sportvissers er niet weg van. Opvallend zijn de vijf rijen beenplaten, waarvan 3 op de rugzijde. Komt van oorsprong voor in Eurazië, de Zwarte Zee, Zee van Azov en Kaspische Zee en hun rivieren. De huid voelt taai en scherp aan, als een steur als deze een volwassen leeftijd heeft dan zijn lengtes van 2 meter of meer geen uitzondering. De steur laat zich goed vangen met aas als maden, spek of kaas.

In de rivieren is de steur meestal op zoek naar bodemdiertjes als mossels, kreeftachtigen en kleine visjes. Heeft u er een gevangen, dan de volgende tip. Bij het terugzetten het rehabiliteren te ondersteunen door de steur rustig bij de staart te pakken en hem van voor naar achter door het water te wiegen. Hierdoor spoel je als het ware het water door zijn kieuwen waardoor de steur meer zuurstof krijgt.

Vrijwilligers sloven zich uit.....

Bestuurs mededelingVisstekken begaanbaar maken, kosten € 27,50:


Ons Pietje, Arnoldicus en Gerritje zijn weer enkele uurtjes bezig geweest om de visstekken A, B, C, D, E, F, G en H weer begaanbaar te maken.

Met name op de stekken D, E en H was spraken van ingooi problemen, de vislijnen of haken bleven vast zitten tussen de takken en de struiken. Voor het maai en snijwerk beschikt de vereniging over een gemotoriseerde kantenmaaier en met de zeis werden de grootste bosjes aangepakt.

Op de afbeelding zien we in actie, Maaioloog Piet en Zeisoloog Arnold die gezamenlijk visstek H (Omronhoek) onder handen namen. Omdat visstek A bezet was door John en Kay hebben we die uiteraard overgeslagen.

De grappenmakers:
We blijven grappenmakers en we stopte ter afsluiting even bij John om te melden dat we ook graag even visstek A even onder handen wilden nemen, of hij even zijn tent kon afbreken zodat hij deze na slecht 10 minuten weer kon opbouwen. John gaf er de voorkeur aan om dit op een later moment te doen in de dagen erna als het kon, uiteraard konden ze lekker door vissen en met een knipoog kon de gereedschappen opgeborgen worden.

Slang gezien van ruim 1 meter in de Noorderplas

Bestuurs mededelingInderdaad u leest het goed, er is in de avonduren van zaterdag op zondag 22 juli 2017 rond de klok van 22:15u een behoorlijk grote slang gezien. De slang is ongeveer 7 cm dik en heeft een geschatte lengte van ruim een meter.

Neen dit is geen 1 april grap en ook geen broodje aap verhaal, vanwege de schemer uren en ook omdat de slang het hazenpad koos was de visser te laat om een foto te maken. De slang zwom weg in noordelijke richting en bleef lang aan de oppervlakte zwemmen over ruim 100 meter, daarna was het zicht te slecht.


We hebben het internet geraadpleegd en er komen drie slangen voor in Nederland, nu kunnen we deze soorten benoemen maar dat is speculatief. Het kan ook zo zijn dat iemand zijn slang kwijt is, of iemand heeft zijn terrarium leeg gemaakt voor de vakantie. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinen kast en vooralsnog houden we met alles rekening.


We gaan natuurlijk melding maken bij de gemeente omdat er met enige regelmaat ook zwemliefhebbers een duikje maken in de Noorderplas. Aan de westoever worden met enige regelmaat ook ratten gezien, de gemeente heeft aan een bedrijf al opdracht gegeven om deze te bestrijden, mogelijk is het daarom ook een pleisterplaats voor de slang geworden.

De adder is de enige giftige slang die ook voorkomt in Nederland, die wordt maximaal 70cm en de spotter is van mening dat hij groter was. Stadsecoloog Johan Mees geeft aan dat er geen reden is tot onrust. Het kan gaan om een ontsnapte tropische slang van een bewoner of een inheemse wilde slang. Recent werd in het Kanaalpark in Rosmalen een wilde ringslang aangetroffen. Totaal ongevaarlijk en een verrijking voor het natuurgebied.

Ook tropische slangen zijn vaak ongevaarlijk maar moeten wel door deskundigen gevangen en gedetermineerd worden. Ecoloog Johan Mees heeft dan ook een verzoek aan de parkbezoekers. “Zie je een slang aan de Noorderplas kruipen, probeer dan op gepaste afstand een foto te maken. Onthoud ook de locatie zodat wij die kunnen registreren."

Update:
Het zou kunnen gaan om een Russische rattenslang, zie de afbeelding rechts. Een oud bewoner heeft aangegeven dat haar dochter een slang is kwijtgeraakt toen ze nog aan de Noorderplas woonden. Deze slang kan een lichaamslengte halen van ongeveer 180 tot 210 centimeter. Uitschieters kunnen bijna 2,5 meter bereiken, de melder sprak van ruim 1 meter. Het is een wurgslang, dus geen giftige slang. Ze eten vooral knaagdieren, zoals muizen en ratten. Er zijn ook wel eens meldingen geweest dat ze een vogel grijpen, maar voor mensen zijn ze ongevaarlijk.

Slang Gezien ?
Meld dit via de 112-meldkamer van de politie of mail rechtstreeks naar de stadsecoloog: j.mees@s-hertogenbosch.nl

Mocht iemand de slang spotten maak dan een foto en stuur deze op naar HSV- Ons Genoegen Maaspoort, bij voorbaat hartelijk dank.

Gemeentelijke vergunning 2017

VIS-pasVernieuwd beleid gemeente 's-Hertogenbosch
In verband met komende veranderingen in het beleid wordt de gratis toestemming voor het bevissen van gemeentelijke wateren dit jaar telkens voor een half afgegeven.

De gemeente is eigenaar van de sloten, plassen, meertjes, rivieren en kanalen in ’s-Hertogenbosch. Daar mag u in vissen, als u zich houdt aan de regels in het toestemmingsformulier vissen (zie de website van de gemeente onderaan bij downloads). Vul het bestand in en neem het mee als u gaat vissen. Het formulier is ook gratis af te halen aan de balies van het Stadskantoor of de dependances.

Is het viswater in beheer van een hengelsportvereniging, zoals dit het geval is bij HSV- Ons Genoegen Maaspoort dan heeft u (als lid van deze vereniging) geen schriftelijke toestemming van de gemeente nodig. De watergangen die in directe verbinding staan van de Noorderplas mogen niet vrij bevist worden met de gemeentelijk toestemming. Deze watergangen zijn verpacht aan HSV- Ons Genoegen Maaspoort.

Let op:
De schriftelijk toestemming van de gemeente is geldig van 1 juli tot 31 december, vul dit formulier altijd in als u gaat vissen in een van de vele beschikbare gemeentelijke wateren.

Landelijke Opschoondag 2017 opnieuw een succes ?

Bestuurs mededelingLandelijke Opschoondag 2017

De zwerfafvaldag:
Helaas wordt er iedere dag door bewoners en bezoekers afval weggegooid en zo wordt onze stad vervuild. Voor bijna iedereen is zwerfafval een doorn in het oog, in verhouding genomen is slechts een kleinere groep vrijwillig actief in het opruimen ervan. De afdeling Realisatie en Beheer Openbare Ruimte gemeente 's-Hertogenbosch zorgt voor het verwijderen van zwerfvuil. Maar het is belangrijk om samen het goede voorbeeld te geven, onze vereniging-vrijwilligers gaan weer hun beste beentje voor zetten.Op de afbeelding de vrijwilligersgroep 2016


Aanmelden voor deelname bij onze voorzitter Cees Melis.

Programma Zwerfafvaldag
09.15 uur Melden voor registratie en uitreiken plattegrond, prikkers, hesjes en afvalzakken. Jeugdhonk DE POORT Maaspoort
09.30 uur Officiële startschot.
10.00 uur De deelnemers trekken de wijk in.
12.00 uur Terug naar het startpunt, koffie en iets lekkers. Materialen inleveren.

Wij hopen dat u weer meedoet op zaterdag 25 maart 2017!


Verslagje van de Zwerfvuildag:

Lekker weer met een goede sfeer. Zaterdag morgen rond de klok van 9 melden de eerste vrijwilligers van verenigingen bij het jeugd honk De Poort. Eerst even een praatje en een bakkie leut en daarna tijd voor actie. Met een groep van twaalf leden sterk, uitgerust in oranje hesje en pikstok trokken we eropuit. We moesten en zouden omgeving rond de plas schoon zien te krijgen.

Als een stel criminelen die een taakstraf moesten doen gingen we aan de bak. Bij het naderen van het eerste kruispunt kwam de lange Arjan tot het sterke plan om de groep te splitsen. Iedereen kon zich daar goed in vinden, een man met zo'n levenservaring zal het hier bij het juiste eind hebben. Hij had het erover dat je zo meer oppervlakte kon reiken in een kortere tijd dus een prima idee. We hebben wat afgezocht en gingen tekeer, alsof we al aan het paaseieren zoeken waren. Het gras werd uitgekamd en de zakken gevuld. Na een uurtje konden voldaan terugkijken naar a job wel done. Met een goed gezelschap en een prettige werkomgeving mogen we de actie als geslaagd tellen.

De inzet van deze leden wordt oprecht gewaardeerd en hartelijk dank daarvoor. Een vereniging blijft bestaan door de inzet van zijn leden. Wie waren wel van de partij, William, Berry, Piet, Jan, Wesley, Riny,Wim, Cor, Arjan, Vincent, Rick en Max.

Met vriendelijke groet het bestuur van HSV ons genoegen Maaspoort.

De 3e Koningswedstrijd - Locatie Noorderplas

WedstrijdenZondag 4 September - 3e Koningswedstrijd - Locatie Noorderplas
We kunnen schrijven wie er niet waren maar dan is de lijst te groot, daarom vermelden we wie er wel waren.

Aanwezig: Frank Nissing
Afwezig: Alle anderen

Voor het wedstrijdverslag het volgende, Frank opende de wedstrijd in zijn eentje en sloot deze ook weer al winnend af. 13,5 kg aan vis wist Frank in het net te krijgen. Voor het opzetten van leuke wedstrijd daar komt veel bij kijken. Er is veel ruimte voor verbetering. Geopperd werd een punten systeem. Als voorbeeld, doe je mee aan de wedstrijd waarvan er in competitie verband b.v. 20 zijn per seizoen dan heb je automatisch 100 punten te pakken. Voor elke gevangen vis 10 punten, elke kilo aan gevangen vis 10 punten.

Lees meer hierover in het wedstrijdverslag 2016

Verwerkingstijd: 0.09 seconden
858,269 unieke bezoeken