Ledenenquête

OGM KK 2021 deel 3, hoeveel Kg karpers wordt er gevangen gedurende deel 3

minder als 10 KG
minder als 10 KG
0% [0 stemmen]

tussen 10Kg en 50Kg
tussen 10Kg en 50Kg
0% [0 stemmen]

tussen 50Kg en 100Kg
tussen 50Kg en 100Kg
75% [3 stemmen]

tussen 100Kg en 150KG
tussen 100Kg en 150KG
0% [0 stemmen]

tussen 150Kg en 200KG
tussen 150Kg en 200KG
0% [0 stemmen]

meer als 200KG
meer als 200KG
0% [0 stemmen]

Stemmen: 4
U dient in te loggen om te stemmen.
Gestart: 25.05.21

Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

July 2021

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Actueel - Info

Buien - Radar

Geen safety rig, is NOT DONE rig!

KarperEen mooi karperbestand krijgen we niet zomaar:
Om een mooi en gezond karperbestand op te bouwen is een project dat meestal jaren gaat duren. Meestal is de vereniging dan enkele wisselingen van o.a. controleurs en bestuursleden verder.

De eerste plannen voor een mooier karperbestand werden gemaakt en voltooid in 1998, in België werden mooie exemplaren spiegelkarpers aangekocht en bij leven en welzijn zwemmen er nog een paar rond in de Noorderplas. Er zijn bij onze en andere verenigingen karpers gestolen die helaas later door karpervissers voorzien zijn van handvatten op de rug om te verhuizen naar een ander viswater. Die vissers komen er bij HSV Ons Genoegen Maaspoort nooit meer in hierover kunnen we kort zijn. Controle is een taak voor de controleurs maar elk lid van de vereniging moet er min of meer ook in zijn belang op toezien dat het bestand ook goed blijft.

Vissen gappen is NOT DONE:
Het is bijzonder nadelig voor een karperbestand van de vereniging als deze door andere vissers gestolen worden, elk lid wordt hierdoor benadeeld en erop toezien dat het niet gebeurd is een verenigingsbelang. De gestolen karpers zullen op het verenigingswater vanwaar ze weg genomen zijn nooit het beoogde bereiken. Maar ook de manier van vissen kan NOT DONE zijn, veel factoren beïnvloeden de groei van karpers, de kwaliteit van het water, het zuurstofgehalte, de zuurgraad, de beschikbaarheid van kwalitatief voedsel, de beschikbare ruimte, maar ook het type karper en de bloedlijn zijn belangrijk.

Hoe gaan we met de karper om, een puntje dat eigenlijk veel belangrijker is. Bij geen juiste visbehandeling, gezien van aanbeet tot het terugzetten van de vis kunnen voor het verdere leven van de karpers heel belangrijk zijn. Vissen op karper doen we met een safety-rig toch ? ons reglement is hierover juist in het belang van het karperbestand heel duidelijk.

Klik op lees meer:

Vangst rapport Noorderplas

KarperOp karper vissen zonder dobber:

Karpers kunnen heel goed gevangen worden zonder gebruik te maken van een dobber, met dobber vissen gaat natuurlijk ook prima. Er zijn situaties die vragen om een zogenaamd flessen systeem maar niet alle karpervissers zijn hiermee bekend en die uitleg is voor elders op deze website.Klik op lees meer

M'n Opa, m'n Opa, m'n Opa...

Warme of Koude Douche
M'n Opa, m'n Opa, m'n Opa...
De wat ouderen vissers kennen het liedje nog wel uit 1967, het liedje gaat verder met.... "In heel Europa was er niemand zoals hij"

Piet Opstraat is een super Opa, niets is hem teveel, ook al matten de kinderen hem helemaal af, al vallen zijn ogen bijna dicht van vermoeidheid, Piet gaat gewoon door. Gianni (14jaar) gaat samen met zijn Opa vissen, en het druipt er vanaf dat ook zijn kleinzoon Gianni gek is met zijn Opa maar vergis je niet dat gevoel is beslist wederzijds.

Op de afbeelding rechts zien we Gianni in actie met zijn hengel en het is Piet zijn wens dat zijn kleinzoon de eerste karper mag vangen maar dan wel op zijn eigen hengels. Helaas hebben ze er beide enkele los-schietters gehad maar dat mag de pret niet drukken.

Tijdens het vissen wordt de steiger nog even gerepareerd door John en Piet maar het zijn overduidelijk geen timmermannen, ze draaien de stalen bouten even vast zodat de leuning wat sterker wordt, al snel gaat het over spijkers. Spijkers hebben een puntje en een kopje, ja dat klopt zegt Piet, nou zegt John het puntje gaat naar beneden en het kopje omhoog en dan klop klop klop op het kopje en de spijker gaat het hout in.

Wil je meer van dit artikel lezen met mooie foto's, klik dan op lees meer

Op de koffie bij Jan v Esch

Bestuurs mededelingOp de koffie bij onze Jan:

Koffie is zeer lang houdbaar mits deze goed behouden bewaard blijft. Wanneer je gemalen koffie in een geopende verpakking bewaard zal je na enkele weken al proeven dat de smaak achteruit gaat.

Er zijn velen factoren van invloed op de kwaliteit van de koffie, denk hierbij aan de manier van verpakken, of de rooster technieken van de bonen en op welke plaats de koffie bewaard word. Hoelang blijft koffie dan vers, over het algemeen word aangeraden de koffie binnen twee weken te drinken na aankoop. Veel liefhebbers van koffie redden het wel om een zak koffiebonen binnen dit tijdsbestek te nuttigen.

Zoals gezegd gaat na twee weken de smaak en hiermee de kwaliteit van de koffie hard achteruit.

Waar gaat dit over:
Kom je bij Jan op visite dan krijg je natuurlijk koffie aangeboden, ook hij moet er vanaf. Mark Verhagen van Bossche Boilies merkte al meerdere keren op, Jan die koffie van jou is niet te zuipen. Piet Opstraat werd er behoorlijk winderig van en toen hij zag dat zijn kleinzoon Gianni met maagkrampen rondliep over de steiger ging Piet eens op onderzoek uit. De koffie van Jan is van een goed merk oploskoffie maar een uiterlijke verkoopdatum van 2013 sja dat vraagt om problemen.

Ojee riep Jan ik heb weer wat aangehaald, nee mannen zo vertelde hij mijn vrouw heeft die pot keer op keer bijgevuld met verse koffie en zeg er maar niks van want Ela is slechts één meter zestig groot maar als ze haar mondje opentrekt dan lijkt ze wel twee meter-twintig. Jan vervolgde met, mannen net als met granen is het niet gevaarlijk of slecht voor je gezondheid om oude koffie te drinken, de lekkere geur zal wel afnemen en als ik de bijsluiter mag geloven neemt ook de visite sterk af. Jan zat op zone 3 en ving op de zaterdag nog twee karpers en gedurende de nacht 7 brasems en meerdere zeelten, hij snapte er niets van dat die witvissers zo slecht vangen.

Robert was van zone 8 met de wind mee verhuist naar zone 1 maar de karpers vertoefden in het midden van de plas bovenin. Dat was ook Jeroen al opgevallen die op zone 9 zijn spullen had opgesteld, hij kreeg van William wat tips aangedragen wat de beste en de slechtste spots waren op zone 9, Jeroen is karpervisser pur sang en die red zichzelf wel maar een hengel laten vasthouden tijdens het uitvaren van het haakaas is altijd handig.

Berry zijn vermoeden werd bevestigd, het was noppes deze keer op zone 8. De house party die tot 4:00 uur doorging hield de karpervissers uit hun slaap en dat kan een van de nadelen zijn van het slapen in de open lucht. Was het de luchtdruk die schommelde tussen 1020 en de 1025 hPa of was het toch de koffie van 2013 op zone 3. We zoeken het uit of de koffie zo slecht was dat ook de karpers er geen brood meer van lusten.

Groetjes mannen....... en volgende keer beter, strakke lijnen gewenst.

Visstek zone 10

Bestuurs mededelingVisstek zone 10 is een feit:

Vandaag 3 juni was het zover, Henk van de gemeente kwam klei en grond brengen. Drie ladingen van 4,5 kuub dus er was werk aan de winkel voor de aanwezigen. Marco, Rini, Cees, Piet en Gerry waren beschikbaar. Het resultaat mag er zijn, de visstek in zone 10 is een feit en kan gebruikt worden voor de te houden wedstrijden.


Foto 1 de scheppen staan er weer klaar voor - Foto 2 Rini aan het uitvlakken - Foto 3 Cees voor de definitieve afwerking.


Aan de aanleg van deze visstek werkte vele leden mee en het bestuur wil op deze plek die personen bedanken die mede door hun vrijwilligersinzet tot stand is gekomen.

Namens het Bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort.

Witvissers pur sang

WitvisKijk ze daar maar eens zitten, Joost Gevers en Rein Dupuis zijn twee Bosschenaren zoals je ze nog weinig treft aan de waterkant.

Ze gaan samen al jaren vissen, in principe elke werkdag maar ook de zaterdag en de zondag vinden ze geen probleem. Samen zwerven ze door heel Den Bosch en hopen dit nog in lengte van dagen te kunnen blijven doen. Als vervoermiddel de fiets en de bromfiets met daarachter de onder vissers populaire viskarren waarin alle benodigdheden meegaan.Ze vissen alleen op witvis, zeelt, vooren, brasem, bliek, kruiskarpers het is allemaal welkom en jawel alles gaat terug in het viswater. Vandaag ging Joost het ook proberen met de vaste hengel, een variant die je niet veel meer ziet bij de sportvissers. Rein kijkt het even aan hoe het loopt, vooralsnog vist hij met twee werphengels en als Joost met zijn vaste hengel meer vangt als hij ja dan schakelt Rein ook even snel om.

Bijzonder leuk om te zien dat deze twee kammeraden er samen opuit gaan, thuis op de bank zitten dat vinden ze maar niks. Omdat er binnenkort een viswedstrijd wordt gehouden aan de Noorderplas zijn ze de laatste weken alle oevers een beetje aan het uittesten, voor de wedstrijden zijn het vissers om beslist rekening mee te houden.

Hengel in de plomp:
Tijdens het maken van dit berichtje kreeg de redactie van onze controleur t.w. Jan een Whatsapp bericht "bij een van de witvissers ligt zijn hengel in de plomp". Jan moest helaas weg maar Gerry ging wel even kijken. Rein had behoorlijk beet gehad, zijn hengel inclusief hengelsteun was in het water getrokken, een forse vis was er met zijn spullen vandoor gegaan.

Na goed kijken zagen we de hengel nog net liggen, met wat geïmproviseerd dreg-materiaal hebben we de hengel met molen op de kant gebracht. De vis, die was er lachend vandoor gegaan. Ik ben blij dat ik mijn hengel terug heb riep Rein, anders had me dat 100 piek gekost. Op de afbeelding rechts zien we Rein bezig met zijn natte hengel, hij was weer enthousiast zijn hengel aan het optuigen op naar de volgende aanbeet.

Witvissers zijn geneigd nogal makkelijk van de hengel weg te lopen zonder baitrunner of iets dergelijks erop te zetten, sja dat gaat een keer fout zo bleek vandaag.

Mannen, veel plezier.

Van wedstrijd naar wedstrijd

NieuwsDat het in en om 's-Hertogenbosch geweldig vissen is dat is breed bekend, dit weekend lagen er weer vele lijnen uit op jacht naar de karpers.

HSV 's-Hertogenbosch had dit weekend een wedstrijd aan De IJzeren-vrouw gelegen in de binnenstad maar nog wel net buiten de stadsmuren van 's-Hertogenbosch, wist u dat "De IJzeren Vrouw" genoemd is naar de baggermachine die het groef.

De scorekaart in de genoemde wedstrijd is behoorlijk pittig, Kevin en Brian vissen zich ruim los van de andere deelnemers. In F1 termen, ze staan allemaal op meerdere rondes achter en gelijk komen of inhalen behoord niet meer tot de mogelijkheden. Op de zaterdagmiddag om 15:00 uur met nog één nacht te gaan was de redactie getipt dat de scorekaart imposant was, Kevin en Brian hadden 6 karpers totaal gewicht 81 Kg en helaas een mooie karper van formaat kwijt. De voorsprong van 46 Kg bleek ruim voldoende, maar hoe zat het met Marco en Fons. Iedereen zat behoorlijk te vangen maar ahum die Marco en Fons die hadden samen dus met zijn tweeën slechts één karper.
Aan de Noorderplas daarentegen ging het ook goed, Kay die samen met Piet viste raakte ook een paar vissen kwijt maar wisten er ook te vangen. Jan kwam ook even hengelen en wist in no-time een paar mooiere exemplaren te vangen waarvan een het gewicht van ruim 17 Kg haalde.

Bij het plaatsen van dit nieuwsitem was het met de wedstrijd nog niet gedaan, Marco en Fons hadden er wel kennis van genomen dat heel Den Bosch nu al wist dat ze slechts één vis hadden gevangen en dan te bedenken dat ze viste in de zone waar de wind op stond - waar de karpers elk jaar paaien - en de zone stroomhuisje was sowieso al een van de goed lopende stekken van het water.

Mark Verhagen had het bericht gelezen en feliciteerde de leiders in de wedstrijd, Marco reageerde gelijk met "ho ho nog anderhalf uur". Mark moest even lachen natuurlijk, als maker en de bedenker van vele boilie-varianten weet hij dat aas beslist meeteld maar je kan ook te veel willen. Mark Verhagen (Bossche Boilies) antwoorden terug met een knipoog, "ga je met stroom vissen dan Marco".

Terug naar de Noorderplas:
In zone 10 van de Noorderplas werd door enkele bestuursleden en leden de laatste hand gelegd aan de visstek. Kortom ook aan de Noorderplas was genoeg te zien en te beleven. Hopelijk kan deze visstek in het weekend van 7 juni tijdens deel 1 van de karper koppelwedstrijd in gebruik genomen worden, dat is beslist wel de bedoeling.

De bal ligt nu bij de gemeente die het zand voor deze visstek gaat leveren, maandag gaan Cees en Gerry even naar de gemeentewerf voor het laatste overleg en de vraag of het zand nog deze week geleverd kan worden. Feit is wel dat we er dan een prachtige visstek bij hebben op de meest zuidelijke oever van de Noorderplas.

Het is eind mei en het feest visseizoen 2019 kan beginnen.
Wedstrijden overzicht Witvis en Karper.

Bestuurs mededeling
HSV Ons Genoegen Maaspoort houd meerdere viswedstrijden per jaar.

Heeft u plannen om te gaan vissen aan onze verenigingswateren houdt er dan rekening mee dat wedstrijd-vissers voorrang hebben op algemene vissers.

Er bestaan twee verschillende type wedstrijden met bijbehorende wedstrijdverslagen die te vinden zijn op:

Witvis-wedstrijdverslagen: en Karper-wedstrijdverslagen:

Klik op lees meer !

Ratten, hoe komen we er vanaf.

Bestuurs mededelingRatten bestrijden dat kunnen we allemaal samen:

Er worden door wandelaars en vissers de laatste tijd behoorlijk wat ratten gezien aan de oevers van de Noorderplas. Voor de bestrijding van deze ongedierte heeft Het Bestuur dit gemeld bij de gemeente, deze heeft een professioneel bedrijf de opdracht gegeven om deze klus te klaren. Wespro plaagdierpreventie is een ongediertebestrijder met veel ervaring op dit gebied.

Rond de Eendenkooi worden al langer muskusratten bestreden en de bestrijders geven aan dat het voeren van eenden best wel wat minder mag. Het voer moet direct opgegeten worden, al het voer dat blijft liggen wordt later gevonden door (ongedierte) ratten en hierdoor zal de populatie ook groeien als voer hoeveelheden op voorraad ligt.

Rattenbestrijders verzoeken vissers en omwonenden met klem om het voer zoals brood of restvoer uitsluitend aan de watervogels te voeren als het ook direct opgegeten wordt. Nooit voeren als er geen watervogels in de buurt zijn of als deze geen interesse tonen voor het voer. Het is de eerste stap die noodzakelijk is om de rattenpopulatie terug te dringen. Verder zullen de bestrijders ook het nodige doen om het aantal ratten zoveel mogelijk te bestrijden rond de Noorderplas.

Ratten verspreiden ernstige ziektes, zoals de ziekte van Weil of paratyphus. Af en toe is in het nieuws dat zwemmers ernstig ziek zijn na een duik in een plas. De boosdoener is soms de ziekte van Weil een besmettelijke ziekte die ratten overdragen op de mens. Het risico op deze rattenziekte is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Ook honden mogen graag zwemmen en doen dat natuurlijk veel sneller ook als de watertemperatuur nog aan de lage kant is, de kans is klein maar ook honden kunnen besmet raken met de ziekte van Weil.

Controle Noorderplas

Controleurs mededelingenSportvisserij Zuidwest Nederland hecht veel waarde aan naleving van de Visserijwet en zet zich daarom in voor een goede controle van visdocumenten (VISpas) en handhaving van de visserijregels. Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft de beschikking over ruim 30 Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) die jaarlijks meer dan 15.000 (!) controles uitvoeren.


Vandaag werden Bertie, John, Berry, Rini en Arjan gecontroleerd aan de Noorderplas, alles was in orde en dat is zeker voor de portemonnee een prettig gevoel. Een boete voor het vissen zonder juiste papieren met één of twee hengels € 140,- en met meer dan twee hengels € 320,-. Kortom je hebt de kosten van de VISpas er al snel uit. Stel je eens voor, voor het bedrag van € 320,- kun je bijna 10 jaar lang vissen zonder problemen. Het is haast ondenkbaar dat je tien jaar lang kunt zwartvissen zonder gepakt te worden.

De controles worden ook breder voortgezet in onze regio zo bleek uit het gesprek maar de genoemde mannen hebben de kosten van de VISpas en lidmaatschap er al wee dik en dubbel uit.
Verwerkingstijd: 0.07 seconden
1,148,320 unieke bezoeken