Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

April 2021

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Actueel - Info

Buien - Radar

Visstek zone 10

Bestuurs mededelingVisstek zone 10 is een feit:

Vandaag 3 juni was het zover, Henk van de gemeente kwam klei en grond brengen. Drie ladingen van 4,5 kuub dus er was werk aan de winkel voor de aanwezigen. Marco, Rini, Cees, Piet en Gerry waren beschikbaar. Het resultaat mag er zijn, de visstek in zone 10 is een feit en kan gebruikt worden voor de te houden wedstrijden.


Foto 1 de scheppen staan er weer klaar voor - Foto 2 Rini aan het uitvlakken - Foto 3 Cees voor de definitieve afwerking.


Aan de aanleg van deze visstek werkte vele leden mee en het bestuur wil op deze plek die personen bedanken die mede door hun vrijwilligersinzet tot stand is gekomen.

Namens het Bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort.

Witvissers pur sang

WitvisKijk ze daar maar eens zitten, Joost Gevers en Rein Dupuis zijn twee Bosschenaren zoals je ze nog weinig treft aan de waterkant.

Ze gaan samen al jaren vissen, in principe elke werkdag maar ook de zaterdag en de zondag vinden ze geen probleem. Samen zwerven ze door heel Den Bosch en hopen dit nog in lengte van dagen te kunnen blijven doen. Als vervoermiddel de fiets en de bromfiets met daarachter de onder vissers populaire viskarren waarin alle benodigdheden meegaan.Ze vissen alleen op witvis, zeelt, vooren, brasem, bliek, kruiskarpers het is allemaal welkom en jawel alles gaat terug in het viswater. Vandaag ging Joost het ook proberen met de vaste hengel, een variant die je niet veel meer ziet bij de sportvissers. Rein kijkt het even aan hoe het loopt, vooralsnog vist hij met twee werphengels en als Joost met zijn vaste hengel meer vangt als hij ja dan schakelt Rein ook even snel om.

Bijzonder leuk om te zien dat deze twee kammeraden er samen opuit gaan, thuis op de bank zitten dat vinden ze maar niks. Omdat er binnenkort een viswedstrijd wordt gehouden aan de Noorderplas zijn ze de laatste weken alle oevers een beetje aan het uittesten, voor de wedstrijden zijn het vissers om beslist rekening mee te houden.

Hengel in de plomp:
Tijdens het maken van dit berichtje kreeg de redactie van onze controleur t.w. Jan een Whatsapp bericht "bij een van de witvissers ligt zijn hengel in de plomp". Jan moest helaas weg maar Gerry ging wel even kijken. Rein had behoorlijk beet gehad, zijn hengel inclusief hengelsteun was in het water getrokken, een forse vis was er met zijn spullen vandoor gegaan.

Na goed kijken zagen we de hengel nog net liggen, met wat geïmproviseerd dreg-materiaal hebben we de hengel met molen op de kant gebracht. De vis, die was er lachend vandoor gegaan. Ik ben blij dat ik mijn hengel terug heb riep Rein, anders had me dat 100 piek gekost. Op de afbeelding rechts zien we Rein bezig met zijn natte hengel, hij was weer enthousiast zijn hengel aan het optuigen op naar de volgende aanbeet.

Witvissers zijn geneigd nogal makkelijk van de hengel weg te lopen zonder baitrunner of iets dergelijks erop te zetten, sja dat gaat een keer fout zo bleek vandaag.

Mannen, veel plezier.

Van wedstrijd naar wedstrijd

NieuwsDat het in en om 's-Hertogenbosch geweldig vissen is dat is breed bekend, dit weekend lagen er weer vele lijnen uit op jacht naar de karpers.

HSV 's-Hertogenbosch had dit weekend een wedstrijd aan De IJzeren-vrouw gelegen in de binnenstad maar nog wel net buiten de stadsmuren van 's-Hertogenbosch, wist u dat "De IJzeren Vrouw" genoemd is naar de baggermachine die het groef.

De scorekaart in de genoemde wedstrijd is behoorlijk pittig, Kevin en Brian vissen zich ruim los van de andere deelnemers. In F1 termen, ze staan allemaal op meerdere rondes achter en gelijk komen of inhalen behoord niet meer tot de mogelijkheden. Op de zaterdagmiddag om 15:00 uur met nog één nacht te gaan was de redactie getipt dat de scorekaart imposant was, Kevin en Brian hadden 6 karpers totaal gewicht 81 Kg en helaas een mooie karper van formaat kwijt. De voorsprong van 46 Kg bleek ruim voldoende, maar hoe zat het met Marco en Fons. Iedereen zat behoorlijk te vangen maar ahum die Marco en Fons die hadden samen dus met zijn tweeën slechts één karper.
Aan de Noorderplas daarentegen ging het ook goed, Kay die samen met Piet viste raakte ook een paar vissen kwijt maar wisten er ook te vangen. Jan kwam ook even hengelen en wist in no-time een paar mooiere exemplaren te vangen waarvan een het gewicht van ruim 17 Kg haalde.

Bij het plaatsen van dit nieuwsitem was het met de wedstrijd nog niet gedaan, Marco en Fons hadden er wel kennis van genomen dat heel Den Bosch nu al wist dat ze slechts één vis hadden gevangen en dan te bedenken dat ze viste in de zone waar de wind op stond - waar de karpers elk jaar paaien - en de zone stroomhuisje was sowieso al een van de goed lopende stekken van het water.

Mark Verhagen had het bericht gelezen en feliciteerde de leiders in de wedstrijd, Marco reageerde gelijk met "ho ho nog anderhalf uur". Mark moest even lachen natuurlijk, als maker en de bedenker van vele boilie-varianten weet hij dat aas beslist meeteld maar je kan ook te veel willen. Mark Verhagen (Bossche Boilies) antwoorden terug met een knipoog, "ga je met stroom vissen dan Marco".

Terug naar de Noorderplas:
In zone 10 van de Noorderplas werd door enkele bestuursleden en leden de laatste hand gelegd aan de visstek. Kortom ook aan de Noorderplas was genoeg te zien en te beleven. Hopelijk kan deze visstek in het weekend van 7 juni tijdens deel 1 van de karper koppelwedstrijd in gebruik genomen worden, dat is beslist wel de bedoeling.

De bal ligt nu bij de gemeente die het zand voor deze visstek gaat leveren, maandag gaan Cees en Gerry even naar de gemeentewerf voor het laatste overleg en de vraag of het zand nog deze week geleverd kan worden. Feit is wel dat we er dan een prachtige visstek bij hebben op de meest zuidelijke oever van de Noorderplas.

Het is eind mei en het feest visseizoen 2019 kan beginnen.
Wedstrijden overzicht Witvis en Karper.

Bestuurs mededeling
HSV Ons Genoegen Maaspoort houd meerdere viswedstrijden per jaar.

Heeft u plannen om te gaan vissen aan onze verenigingswateren houdt er dan rekening mee dat wedstrijd-vissers voorrang hebben op algemene vissers.

Er bestaan twee verschillende type wedstrijden met bijbehorende wedstrijdverslagen die te vinden zijn op:

Witvis-wedstrijdverslagen: en Karper-wedstrijdverslagen:

Klik op lees meer !

Ratten, hoe komen we er vanaf.

Bestuurs mededelingRatten bestrijden dat kunnen we allemaal samen:

Er worden door wandelaars en vissers de laatste tijd behoorlijk wat ratten gezien aan de oevers van de Noorderplas. Voor de bestrijding van deze ongedierte heeft Het Bestuur dit gemeld bij de gemeente, deze heeft een professioneel bedrijf de opdracht gegeven om deze klus te klaren. Wespro plaagdierpreventie is een ongediertebestrijder met veel ervaring op dit gebied.

Rond de Eendenkooi worden al langer muskusratten bestreden en de bestrijders geven aan dat het voeren van eenden best wel wat minder mag. Het voer moet direct opgegeten worden, al het voer dat blijft liggen wordt later gevonden door (ongedierte) ratten en hierdoor zal de populatie ook groeien als voer hoeveelheden op voorraad ligt.

Rattenbestrijders verzoeken vissers en omwonenden met klem om het voer zoals brood of restvoer uitsluitend aan de watervogels te voeren als het ook direct opgegeten wordt. Nooit voeren als er geen watervogels in de buurt zijn of als deze geen interesse tonen voor het voer. Het is de eerste stap die noodzakelijk is om de rattenpopulatie terug te dringen. Verder zullen de bestrijders ook het nodige doen om het aantal ratten zoveel mogelijk te bestrijden rond de Noorderplas.

Ratten verspreiden ernstige ziektes, zoals de ziekte van Weil of paratyphus. Af en toe is in het nieuws dat zwemmers ernstig ziek zijn na een duik in een plas. De boosdoener is soms de ziekte van Weil een besmettelijke ziekte die ratten overdragen op de mens. Het risico op deze rattenziekte is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Ook honden mogen graag zwemmen en doen dat natuurlijk veel sneller ook als de watertemperatuur nog aan de lage kant is, de kans is klein maar ook honden kunnen besmet raken met de ziekte van Weil.

Controle Noorderplas

Controleurs mededelingenSportvisserij Zuidwest Nederland hecht veel waarde aan naleving van de Visserijwet en zet zich daarom in voor een goede controle van visdocumenten (VISpas) en handhaving van de visserijregels. Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft de beschikking over ruim 30 Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) die jaarlijks meer dan 15.000 (!) controles uitvoeren.


Vandaag werden Bertie, John, Berry, Rini en Arjan gecontroleerd aan de Noorderplas, alles was in orde en dat is zeker voor de portemonnee een prettig gevoel. Een boete voor het vissen zonder juiste papieren met één of twee hengels € 140,- en met meer dan twee hengels € 320,-. Kortom je hebt de kosten van de VISpas er al snel uit. Stel je eens voor, voor het bedrag van € 320,- kun je bijna 10 jaar lang vissen zonder problemen. Het is haast ondenkbaar dat je tien jaar lang kunt zwartvissen zonder gepakt te worden.

De controles worden ook breder voortgezet in onze regio zo bleek uit het gesprek maar de genoemde mannen hebben de kosten van de VISpas en lidmaatschap er al wee dik en dubbel uit.

Zeer grootte opkomst vrijwilligers HSV-Ons Genoegen Maaspoort

Bestuurs mededelingHet aantal vrijwilligers dat deelnam aan de Opschoondag

Zeer grootte opkomst aan vrijwilligers van onze vereniging HSV - Ons Genoegen Maaspoort, het moet gezegd worden dat we al jaren meedoen maar de groep deelnemers van 23 was deze keer een topper.

Dat wordt een makkie riepen sommigen er ligt n.m.l. niet veel:
Dat viel hier en daar toch wel wat tegen er lag links en rechts genoeg rommel zeker als je wat beter rondkijkt. Rond de Noorderplas en daarbuiten is het weer spik & span.

De Wethouder Mike van der Geld (duurzaamheid, leefomgeving en cultuur in 's-Hertogenbosch) gaf het startsein in het Jongerencentrum De Poort rond de klok van 9:15 uur en hij sprak zijn waardering uit voor de aanwezigen en wenste alle deelnemers heel veel succes. Iedereen trok het hesje aan, pakte een grijper en wat vuilniszakken en gingen op weg richting de zone om de troep op te ruimen.

Het stelletje ongeregeld ging naar buiten en binnen werd het een stuk rustiger, de fotografen snelden erachteraan en probeerde van de eerste groep even snel wat foto's te maken, dat lukte van geen kanten omdat sommige met het vuur in de schoenen al aan het lopen waren.

Kunnen de mannen op de achterste rij even naar voren komen riep de fotografe, helaas allemaal doof ze kwamen om de rommel op te ruimen :-)

Tijdens het opruimen kom je van alles tegen:
In 2018 werden verschillende zaken gevonden, een Iphone, een portomonaie, bankpassen enz.. enz..

Vandaag zag Rini dat Gerry iets bijzonders was tegengekomen en wist nog even snel een foto te maken. Marco dacht dat is helemaal prachtig ik loop helemaal aan de verkeerde kant en sloot zich direct aan bij Rini en Gerry die kort naast de Maaspoortweg aan het opruimen waren.

Helaas voor Marco er werd verder niets bijzonders aangetroffen, Marco heeft ook altijd pech :-)

Mannen, namens Het Bestuur allemaal bedankt voor jullie tijd en inzet, toppie gewerkt.

Riny is back.

KarperRiny is back:

We schrijven de zaterdag 16 februari 2019, sommige karpervissers zijn dusdanig gemotiveerd dat ze toch een kansje waagden om te gaan vissen. Hoewel het kwik overdag rond de 14 graden kwam waren de nachtelijke temperaturen daarentegen nog steeds rond en richting het vriespunt.Op de vrijdagavond telden we vier karpervissers aan de Noorderplas, Johan had zich gesetteld op zone 1. Riny, Arjan en Rik werden gespot op zone 5 die gezamenlijk de gehele noordelijke oever beviste omdat de zon aldaar zeker gedurende de daguren deze oever behoorlijk opwarmde. Op de foto zien we Riny in actie die met een gigantische big smile op zijn gezicht zijn kunsten vertoond. Hij glundert van oor tot oor, Riny is meer dan happy dat hij in het vroege voorjaar weer als en van de eerste kan vissen aan de Noorderplas.

In zone 8 zagen we in de ochtend uren van de zondag Johan H. verschijnen en Raymond en Tommy waagde een kansje op zone 1 die ondertussen weer beschikbaar was. Kortom, 7 verschillende karpervissers in een weekend die op zijn minst kwamen genieten van de eerste sterke zonnestralen.

Of er gedurende het weekend karpers op de kant komen dat is nog maar de vraag, de lol is er beslist niet minder om.

Mannen, veel plezier en suc6.

Vroeger was alles beter zegt men.

Bestuurs mededelingVissen in de gemeente 's-Hertogenbosch in de zogenaamde vrije wateren;

De gemeente is eigenaar van de meeste sloten, plassen, meertjes, rivieren en kanalen in ’s-Hertogenbosch. De viswaterkaart (Webapp) geeft een overzicht. Deze app is nog in ontwikkeling en werk nog niet 100%. U kunt van de viswaterkaart ook een pdf downloaden of printen (zie onderaan bij downloads). In deze wateren mag u vissen, als u zich houdt aan de regels in het toestemmingsmail vissen. U krijgt toestemming na het invullen van het onderstaande formulier ‘Toestemming Vissen’. Deze mail neemt u (digitaal) mee als u gaat vissen. Als u geen e-mail heeft, dan kunt u contact opnemen met de gemeente.

Daar waar we voorheen redelijk simpel het toestemmingsformulieren voor onze leden konden uitprinten of zelf op het stadskantoor konden afhalen kunnen we nu ook met DigID inloggen. De digitale wereld gaat wel heel erg ver anno 2019, nog even en dan mogen we thuis met DigID inloggen om naar het toilet te gaan.

Gelukkig kunnen we ook kiezen voor de optie "niet inloggen met DigID", we kunnen de gegevens zelf invoeren waarna we na afronding ter bevestiging het aanvraagformulier ook kunnen downloaden. Niet lang daarna kregen we digitaal het persoonlijke toestemmings-formulier toegestuurd dat 3 jaar geldig is. Je kunt het bewaren op je telefoon (digitaal) maar je kunt de Email ook uitprinten.

In de Email staat wel het volgende:
Let op! U moet deze toestemming (digitaal) kunnen laten zien en een legitimatie bij u hebben wanneer u gaat vissen.

Waar kunnen we dit toestemmingsformulier aanvragen:
Aanvragen gratis toestemmingsformulier vrije wateren van 's-Hertogenbosch
Na het invullen en verzenden van de aanvraag krijgt u een e-mail met de toestemming om te vissen in vrije wateren. Het onderwerp van die mail is: Toestemming gebruik vrije wateren. De toestemming moet u laten zien als daar om gevraagd wordt.

Het is een groot voordeel dat deze toestemming 3 jaar geldig én daarnaast ook nog gratis, elk jaar opnieuw wordt de vraag gesteld of we nu ook een VISpas nodig hebben. Het antwoord is neen, om te mogen vissen heb je alleen een schriftelijke toestemming nodig van de rechthebbende. Sportvisserij Nederland had de vrije wateren uit de gemeente 's-Hertogenbosch graag willen opnemen in de lijst landelijke viswateren maar we weten allemaal dat de VISpas niet gratis is. De reclame slogan van Sportvisserij Nederland "Vissen! Altijd de vispas mee!" geeft een verkeerde indruk en is op zijn minst misleidend te noemen.

Kinderen en ouderen, nee iedereen kan in de gemeente 's-Hertogenbosch nog steeds gratis vissen.

Suc6.

Ter kennisgeving.

Bestuurs mededelingBeste leden,

Visstandbeheer en het beheer van onze viswateren is een zaak die voor alle leden belangrijk is, nieuwe ontwikkelingen op de markt worden doorgaans goed getest voordat deze te koop zijn, het komt ook regelmatig voor dat producten op de markt worden gebracht die de consument mag uittesten omdat de ontwikkelings- reclame en productiekosten er op een of andere manier toch uitgehaald moeten worden.

Als hengelsport vereniging kun je niet zomaar schrijven dat een product van een bepaald merk slecht is of kan zijn voor het viswater, de merknaam kan in bepaalde gevallen alles in het werk stellen om dat te rectificeren.

Op de markt zien we steeds meer producten verschijnen van verschillende merknamen die oplos houdende middelen gebruiken met als doel een behoorlijke kleurwolk in het water achter te laten. De kleurstoffen worden door de vissen nimmer opgegeten en blijven achter in het viswater. De voorbeeld afbeelding rechts spreekt voor zich.

Onze vereniging beschikt al langer over een goed reglement, hierin staat duidelijk vermeld dat het gebruik van dit soort voer- en aasmiddelen niet is toegestaan, als iedereen zich hieraan houd houden we het viswater vrij van deze oplosmiddelen waarvan we ondertussen weten dat deze ook niet gebruikt mogen worden op verschillende betaalwateren in Frankrijk, en dat is niet voor niets.

Alles wat we als aas of voer in het viswater gooien moet door hetzelfde water ook afgebroken kunnen worden. Een materiaal is biologisch afbreekbaar wanneer schimmels en bacteriën het materiaal op een biologische wijze kunnen afbreken. Voor elk viswater is het onmiskenbaar belangrijk dat micro-organisme als bacteriën en schimmels gevoed blijven met biologisch afbreekbare producten.Art 4 lid 13 is als volgt;
Het reglement: Witvis (kleinere vissoorten) én Karper / Snoek / Steur (grotere vissoorten).

Het is verboden om het zogenaamde dummy voer te gebruiken, o.a. Gel Baits, en/of andere Gel en kunststof-achtige voer en wolk zoals GOO-middelen die in het viswater achterblijven. Zorg altijd dat je voer een NVWA goedkeuringsnummer heeft, een registratie, toestemming of goedkeuring op grond van Verordening (EG) nr. 999/2001 in verband met voedermiddelen van dierlijke oorsprong. (deze beperking is ingesteld i.a.v. een onderzoek over deze producten);Er zijn enorm veel toepassingsgebieden voor kleurstoffen, om die reden zijn deze chemicaliën van groot economisch belang die ook is opgevallen bij leveranciers van aas en voer producten wetende dat vele vissers graag kleuren zien. Hierom zijn er zijn in de loop der jaren vele kleurstoffen en pigmenten verkocht. Het gebruik van kleurstoffen en pigmenten is niet altijd onomstreden, een aantal kleurstoffen is giftig of wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Uit door TNO uitgevoerde analyses blijkt dat de in ons land eerder verkochte rode maden -zonder uitzondering- zijn gekleurd met Soedanrood. Dit is een giftige stof die nauwelijks afbreekt, het spierweefsel van vissen blijvend rood kleurt en o.a. bekend staat als kankerverwekkend. Ook dat werd verkocht in vele hengelsportzaken en gezien het risico voor mens, dier en milieu mogen we onszelf de vraag stellen of die kleurstoffen wel iets toevoegen, het voordeel van de twijfel is niet het juiste.

Maar het kan ook anders, naast goedkoper is het beslist veiliger:
Marco zal in een lezing een uitleg geven hoe iedereen met simpele middelen (die iedereen in huis heeft) goede resultaten kan behalen, meer hierover tijdens de Algemene Leden Vergadering van 2019. Een goed viswater en visstandbeheer is een zaak die voor alle leden belangrijk is. Hetzelfde zo niet beter kan bereikt worden met 100% natuurlijke producten die zonder enige twijfel goed biologisch afbreekbaar zijn.

Met vriendelijke groet,

Afdeling karperzaken t.w.: Marco, Kevin en Gerry.
Verwerkingstijd: 0.05 seconden
1,057,043 unieke bezoeken