Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

Actueel - Info

Buien - Radar

De aalscholver, daar zijn we niet blij mee.

WitvisVooral in kleinere, afgesloten viswateren kan de aanwezigheid van de aalscholver op den duur effecten hebben op de visstand. Uit de vele visstandbemonsteringen die de medewerkers van Sportvisserij Nederland hebben uitgevoerd blijkt dat vissen kleiner dan 35 centimeter in dergelijke wateren vaak massaal ontbreken. Naast de weggevreten vissen worden vaak vissen aangetroffen met krassen en bijtwonden, veroorzaakt door de scherpe aalscholversnavels.

In nauwe samenwerking met Sportvisserij Nederland is op de Bergeijkse hengelsportvijvers een proefproject gestart om de Aalscholver problemen het hoofd te bieden. Wellicht is het je in de achterliggende jaren al opgevallen dat onze hengelvijvers steeds vaker worden bezocht door aalscholvers. We hebben al diverse zaken ondernomen, waarbij het spannen van touw over de vijvers met daarin signaallint het meest in het oog sprong.

Ook op de Noorderplas zien we meer dan regelmatig een of meerdere aalscholvers die voor het visstand beheer nou niet bepaald goed te noemen is. Het voedsel van de aalscholver bestaat vrijwel alleen uit vis, die de vogel duikend onder water vangt. De vogel heeft geen waterdicht verenkleed en wordt bij het duiken nat tot op de huid. Voordat de aalscholver na het duiken terug naar het nest vliegt, laat de vogel de vleugels eerst met gespreide vleugels op een hoge plek drogen.Toch is het raadsaam om deze onvriendelijk vogel een lesje te leren dat hij voorgoed verdwijnt naar zijn thuishaven. Deze vogels zijn al jaren in grote getallen gezien bij de 5 wielen te Empel maar ook aan de maas bij de zandwinning naast de A2 gelegen. De aalscholver is een onmiskenbare en typisch Nederlandse vogel, maar om die reden mag hij niet onze duur betaalde vis opeten.

Zijn voedsel bestaat uit levende vis, zoals voorn, baars, snoekbaars en paling. Hij eet dagelijks zeker 500 gram vis. De aalscholver wordt door beroepsvissers wel beschouwd als een van de oorzaken van de achteruitgang van de palingstand, maar ieder wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt. Hoe dan ook, de 'waterraaf' is verre van populair bij vissers en dus ook bij ons.


Bekijk het filmpje om te zien wat de aalscholver kan aanrichten.


De ronddrijvende vissen zijn niet te lang maar wel te breed voor de aalscholver om door te slikken, na vele pogingen is het voor de aalscholver maar ook voor het visje jammer en helaas. Op You-Tube staan vele soortgelijke filmpjes die aangeven dat het voor de visstand een probleem is zoals ook Sportvisserij Nederland al stelde.

Laat deze vogel maar weten dat HSV Ons Genoegen Maaspoort voor hem niet gastvrij is ingesteld en een paar keer roepen of schreeuwen naar deze rakker brengt hem misschien op andere gedachten en zoekt hij zijn verblijfplaats elders. Ze zijn doorgaans heel schuw en zien de mens niet graag dichterbij komen.

De aalscholver heeft sterk geprofiteerd van zijn beschermde status. De toename van deze vogels is volgens meerdere betrouwbare onderzoeken sterk toegenomen.

Omdat vele viswateren veel helderder zijn is het ook makkelijker om meer vissen uit datzelfde water te vangen, dat is dan ook een belangrijke reden van de landelijk groeiende populatie aalscholvers.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Verwerkingstijd: 0.08 seconden
1,222,677 unieke bezoeken