Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

Actueel - Info

Buien - Radar

Het grote onderwaterbos, visstandbeheer.

WitvisDe plannen waren er wel echter hadden we geen ijs:
Het plan bestaat al langer, om eens wat kertstbomen te laten afzinken op bepaalde plaatsen, plaatsen waar men niet zo makkelijk kan vissen, althans niet vanaf de oevers. Voorbeelden hiervan zijn het midden gedeelte van de grote rietkraag gelegen aan de westoever en bij het midden gedeelte van de onderwatermuur gelegen aan de oostelijke oever.

Deze plaatsen zijn moeilijk bereikbaar, zeker voor oeverbevissing. Op deze plaatsen wat kerstbomen laten afzinken zal ter bevordering zijn van visstandbeheer. De Noorderplas is gezond en slechts enkele schuilplaatsen kan het verschil maken zo bleek uit onderzoeken van Sportvisserij Nederland.

Kerstbomen worden in rivieren en meren al langer als schuilplaats ingezet ter bevordering van de visstand, zeker op heldere wateren heeft de roofvis en de aalscholver verhoogde vangkansen. Vis moet zwemmen maar ten dele is dat de halve waarheid. Een vis die zomaar ronddobbert is overgeleverd aan de vraatzucht van visetende vogels als de aalscholvers. Diepe plassen en meren bieden vaak onvoldoende schuilmogelijkheden, aalscholvers duiken met gemak naar dieptes van 8 mtr of meer. Kan de vis niet schuilen dan zie je de aalscholvers regelmatig terug.

Een vissenbos is makkelijk aan te leggen, afgedankte kerstbomen zijn goed voor de visstand en de natuur zo is gebleken. In Nederland zijn meerdere verenigingen het experiment aangegaan om een onderwaterbos aan te leggen, huis aan huis zijn honderden kerstbomen ingezameld en naar de verschillende plassen vervoerd. Dat deze kerstbomen hun naalden verloren hadden was geen probleem, het gaat om het hout dat zorgt voor goede schuilplekken.

Uit deze eerdere experimenten is duidelijk geworden dat dergelijk onderwaterbossen grote hoeveelheden vis aantrekken. De structuur van het kerstbomenbos draagt er aan bij dat onderwaterdiertjes er goed kunnen leven. Zo creŽer je plaatsen waar vissen kunnen paaien en als de eitjes eenmaal uitkomen is het een veilige huiskamer voor het jongbroed.

Afd. Visstandbeheer ziet een dergelijk bos wel zitten, we houden u op de hoogte.

Heeft u aanvullende informatie, we zien uw reactie graag terug.

Reacties

1 #1 OGM-Team
op januari 24 2015 20:05:37
Strak plan maar dan wel kerstbomen gebruiken zonder verlichting Frown

Reactie plaatsen

Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
Verwerkingstijd: 0.03 seconden
1,222,653 unieke bezoeken