WelkomOp deze site vind je gegevens over de Noorderplas en het natuurgebied de Heinis.
Wedstrijden-Info, reglementen, tussenstanden, foto's en veel meer.

Wilt u lid worden voor het verkrijgen van een VIS-Pas neem dan contact op en stuur een bericht.
Onze wateren zijn, de Noorderplas, en de wateren gelegen in het natuurgebied de Heinis.


Banners van onze sponsors.

Ledenstop ingesteld - reglementen overtreden

Bestuurs mededelingBeste bezoekers en leden, enkele bestuursmededelingen:

Er is op dit moment een LEDEN STOP ingesteld !


Het beschikbare water van HSV Ons Genoegen Maaspoort samen met het aantal (karper)vissers dat de vereniging op dit moment kent heeft Het Bestuur doen besluiten om een ledenstop in te stellen. Een Email sturen, opbellen of anders heeft helaas geen zin.Reglementen overtreden:
Het is de tot controle bevoegde personen de laatste maanden opgevallen dat er toch een behoorlijk aantal leden zijn die maar wat aanrommelen daar waar het gaat om de reglementen.

Enkele voorbeelden zijn:
Langer als 3 dagen voor-voeren mag niet - jeugdleden mogen zonder begeleiding van een volwassen lid niet op karper vissen - het jeugdlid alleen achter laten op een visstek mag niet - voeren op een visstek in een bepaalde zone en vervolgens aan de andere kant van het viswater gaan vissen mag niet - vissen op dezelfde visstek meer als 5 x 24 uur mag niet - voor-voeren meer als 2,5 Kg per dag mag niet - voor alle leden geld dat voor-voeren kort voor de wedstrijd mag niet, gericht op karper vissen vanaf 66 uur voor de wedstrijd mag ook niet - met drie hengels zonder de 3e hengelvergunning mag niet - vissen met een leader langer als 100 cm mag niet - vissen op karper met een witvistoestemming mag niet - visstek claimen mag niet - vissen op karper zonder een deugdelijk schepnet en onthakingsmat mag niet - karpers onnodig lang in bewaarzak/sling mag niet - leaders en leadcore-leaders mogen uitsluitend gebruikt worden zoals aangegeven, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ook deze week was er weer een zichzelf respecterende karpervisser die een karper te lang in de sling heeft laten zitten, de officiële waarschuwing daar kan hij natuurlijk op wachten. Ook bij ons is de regel Catch en Release, u bent sowieso verplicht alle vissen levend en in hetzelfde water terug te zetten waaruit deze gevangen werd. Bij het niet naleven van deze regel uit het reglement loopt u het risico geroyeerd te worden.

De gevangen vissen dienen;
1. Dienen direct na de vangst te worden teruggezet in het water waaruit de vis werd gevangen. Indien de behoefte bestaat om deze vangst te fotograferen en/of te wegen mag dit (mits goed voorbereid) nooit langer duren als 5 minuten;
2. Uitzondering op artikel 5 lid 1 is, als de vis wordt gevangen in het laatste nachtelijke uur dan mag deze gefotografeerd worden in het eerste uur van de zonsopgang, zodanig dat deze vis een zo kort mogelijk verblijf in een speciale drijvende "weigh sling" heeft gehad;
3. U dient na het fotograferen van de vangst deze direct terug te zetten, het fotograferen van de vangsten mogen nimmer belangrijker zijn als de gevangen vissen. Let op !!! voor HSV Ons Genoegen Maaspoort is sportvisserij en dus ook de gevangen vis zeer belangrijk, bij overtreding van artikel 5 komt u bij constatering op een schorsing of erger te staan !!!

Waarom is dit nou zo belangrijk:
In vele viswateren van 's-Hertogenbosch zwemmen diversen karpers rond met extreme beschadigingen, ook aan onze verenigingswateren zien we dat helaas meer en meer terug. Vele karpervissers willen graag een mooie en/of zware karper vangen, een karper van 5 Kg kost al snel € 30,-. De geldelijke waarde van een 20 Kg exemplaar is ongekend, de sportvisserij waarde is voor een karpervisser vele malen groter. Geen enkele vis vind het prettig of wordt er beter van om in een zak of iets dergelijks bewaard te worden, daarom zo kort mogelijk onder strikte voorwaarden of helemaal niet. Ook niet onbelangrijk, na u komen er nog meer vangers. De karper zijn niet van u maar van alle leden (de vereniging).

Daarom luid het reglement op dit punt als volgt:
 • 5. Er mag uitsluitend één drijvend type "weigh sling" gebruikt worden onder strikte voorwaarden dat, de "weigh sling" uitsluitend gebruikt voor een korte tijd voor het klaarleggen van het fotomateriaal, de zijkanten van deze weigh sling moeten dicht gemaakt worden nog boven de onthakingmat voor de eventuele weging, de onderzijde moet rond afgewerkt zijn, (zie de voorbeeld afbeeldingen), dat er maximaal één grotere vissoort mag worden bewaard.

 • Death-rig systemen verboden:
  Begin seizoen 2020 is met enkele gespecialiseerde leader vissers wat onderzoek gedaan om 100% safety te vissen met leaders. Hierover is elders op deze website een artikel geplaatst Zijn leadcore systemen altijd death-rig systemen ! met fotomateriaal en aan dit artikel worden binnenkort zaken toegevoegd omdat het vissen met leader systemen bij sommige niet volledig safety was. Het is niet de bedoeling en in strijd met de reglementen dat de onderlijn aan de leader blijft vastzitten bij een lijnbreuk.

  Ga in het kanaal vissen als je lak hebt aan de reglementen, ga niet lopen zeuren als Het Bestuur uiteindelijk een sanctie aan je oplegt.

  Mocht u nog wat leestijd hebben deze week of maand: De reglementen.

  Met vriendelijke groet, Het Bestuur van HSV - Ons Genoegen Maaspoort.

  In het Voorjaar vooruit, in het najaar achteruit.

  KarperIn het Voorjaar vooruit, in het najaar achteruit.
  En dan bedoelen we de zomer/wintertijd, in de nacht van 24 op 25 oktober mocht de klok weer een uurtje teruggezet worden. Om 03.00 uur was het plotseling 02.00 uur en toen ging dus de wintertijd in. In het voorjaar gingen de vangsten van karpers goed vooruit, in het najaar lijkt het wel achteruit te gaan maar uit ervaring weten de meeste karpervissers dat ze in het najaar weer gaan eten om de winter-reservers op te bouwen. De karpers hebben niets met deze zomer of wintertijden, de vissers daarentegen weer wel.


  Een uurtje extra slaap dus - een uurtje langer vissen. Dit betekend dat het een uurtje eerder licht wordt, iets om rekening mee te houden als je gaat vissen. Een nadeel kan zijn dat het ook een uurtje eerder donker wordt.  We troffen toch een aantal karpervissers met nacht-beschutting aan bij de Noorderplas, maar liefst 6 stuks. Op zone 7 lag Marcus nog lekker te slapen maar had wel een lelijk hoestje - op zone 8 Robert en Johan in diepe rust - Roy op zone 10, het leek wel dat hij in coma lag - Pascal was wel wakker, worstenbroodjes warm maken al vissend vanaf zone 3 - Eamon was voor zichzelf een lekker potje koffie aan het zetten en genoot van uit het uitzicht op zone 4. De vangsten waren niet om over naar huis te schrijven. Marcus zag de buien al weer aankomen en die pakte morgens al weer vroeg in, hij was er kaar mee. Robert en Johan waren niet voor niets van zone 9 naar 8 verhuist, en twijfelde er zelfs over om nogmaals te verhuizen. Pascal gaf aan de zondag nog even uit te vissen, je weet nooit of het nog iets extra's en bijzonders gaat brengen. Eamon die knoopte er nog een nachtje achteraan, gewoon het hoofd lekker leeg maken en dan maar zien of het nog wat gaat brengen.

  Jarno en Pascal (Grainbaits) winnen karper koppelwedstrijd 2020

  Karper wedstrijdenGoede wijn behoeft geen krans:
  Ook in deel 3 van de karper koppelwedstrijd wisten Pascal en Jarno de anderen op behoorlijke afstand te houden, ze winnen naast wedstrijd-deel 1 en 2 ook deel 3, goede wijn behoeft geen krans.

  Wat de andere deelnemers niet lukte dat flikte Jarno nog wel, bekijk de score kaart maar. Als Jarno één karper had gevangen van slechts 5,4 Kg dan had hij de titel individueel-beste ook van Pascal overgenomen en zo leek het wel een wedstrijd tussen de twee mannen van Grain Baits. Het lukte Pascal helaas niet om in deel 2 en 3 karpers te vangen en omdat dit door niemand afgestraft werd bleef Pascal vanaf het prille begin individueel de leider van deze wedstrijd.

  Hoewel Jarno er alles aan deed om dichterbij te komen moest ook hij het laten voor wat het is. Het kan Pascal beslist niet ontgaan zijn dat Jarno nog behoorlijk dichtbij kwam. Pascal en Jarno winnen met ruim 112 Kg de karper koppelwedstrijd 2020. alle prijswinnaars gefeliciteerd.  Grain Baits - Hans 06-54395503 - Email info@grainbaits.nl


  Klik hier voor het volledige wedstrijdverslag

  Jarno en Koos naar Rainbow Lake

  KarperRainbow Lake of Lac de Curton:
  Het Franse betaalwater Rainbow Lake blijft veel grote vangsten opleveren, met zo nu en dan een flinke uitschieter. Jarno Heijkoop (Grain Baits) gaat samen met Koos Megens die de eigenaar is van Proline vissen op Rainbow. Jarno wist al eerder enkele topvissen te vangen op Rainbow maar de resultaten uit het verleden zijn zeker in het karpervissen geen garanties voor de toekomst.

  De mannen zijn nadat ze zo'n 1100 km hadden gereden op 12 september aangekomen voor een weekje lekker vissen op het Franse water, ze zijn direct na aankomst begonnen met vissen en ze vissen tot zondag 20 september.

  Klik hier voor meer info over deze vistrip

  Luca weet ze wel te vangen.

  NieuwsLuca met een mooie kruiskarper:

  In het weekend van 5 op 6 september mocht Luca met vader en Mike mee om een nachtje te vissen aan de Noorderplas. Toen hij op de zondagmorgen wakker werd was hij er even niet bij, hij was totaal vergeten een karper gevangen te hebben maar de foto was er nog als bewijs materiaal.

  Pap jij bent echt dom riep Luca toen hij al weer een uurtje wakker was, zijn vader Rob had een kuntstvisje aan zijn lijn geknoopt en die vloog eraf al bij de eerste de beste worp. Luca was behoorlijk fanatiek en zat morgens al weer met zijn rugzak in de startblokken om verder te gaan met vissen. Kortom hoe maak je kinderen blij, zo dus. Het resultaat zien we op de volgende afbeelding.  We vroegen hem even naar zijn tactiek, "waar hij mee viste" omdat vele witvissers hem dat niet 123 nadoen, met Grain Baits antwoordde hij wel heel erg snel met een houding alsof hij er al jaren ervaring mee had.


  Grain Baits - Hans 06-54395503 - Email info@grainbaits.nl


  12 karpervrienden naar Ghost Lake Italie 2020

  KarperGhost Park Lake Italie:
  Kevin heeft een leuke visvakantie georganiseerd, 12 Bossche karpervissers pur sang hebben gezamenlijk Ghost Park Lake in Italië compleet afgehuurd voor een indrukwekkende karper vissessie. In het weekend van 5 september vertrekken ze om aldaar een week lang startende op de maandag als 6 koppels te karpervissen. Het wordt beslist een serieuze poging om meerdere 20 Kg+ te vangen.

  Waarom Ghost Park Lake:
 • Ghost Park is 16 hectare groot
 • 40 stekken, 28 dubbelstekken en 12 single stekken
 • De huidige grootste karper is ten minste 34kg
 • Meer dan 300 vissen tussen de 18kg en 30kg
 • Afstand: vanaf Den Bosch 1190 km
 • Ghost Park is een zeer aantrekkelijk water in het noorden van Italië in de buurt van Vicenza. Het water heeft ongeveer een oppervlakte van 16 hectare. De eigenaar heeft hier de afgelopen jaren niet stil gezeten en heeft er een groot aantal karpers uitgezet. Hiervan zijn er al een zeer groot aantal vissen die de 20kg naderen. Ook zijn er al een groot aantal die er dik overheen gaan. Ongeveer 300 vissen zitten met een geweldig gewicht tussen de 18kg en 30kg. De grootste vis die tot nu toe gevangen is, is een zeer mooie schub van 34kg.

  We wensen de mannen heel veel succes, we worden met enige regelmaat op de hoogte gehouden over de gebeurtenissen en vangstresultaten die we graag delen.

  Wil je meer over deze vistrip weten, klik hier en lees meer over deze Ghost Park Lake trip 2010

  Aangewezen Honden zwemplaats

  Controleurs mededelingenAangewezen honden zwemplaats:
  Mag het toegangspoortje van de aangewezen honden zwemplaats afgesloten worden, nee dat is niet toegestaan.

  Deze aangewezen honden zwemplaats is door de gemeente hiervoor speciaal aangelegd en valt binnen de openbare ruimte. De botenhelling wordt o.a. gebruikt voor calamiteiten en oefeningen van brandweer die met enige regelmaat graag vaar en duik oefeningen houden aan de Noorderplas. Het is ondertussen al weer jaren geleden dat er destijds juist in goed overleg en samenspraak met de hondenbezitters - omwonenden en gemeente er voor honden een aangewezen zwemplaats zou komen die door de gemeente destijds is gerealiseerd.


  Het gaat dus om een aangewezen plaats, zonder dat de hond aangelijnd is en mogen alhier binnen de hekken de honden het gehele jaar door los lopen en zwemmen. De laatste tijd wordt het toegangshek en poortje door iemand afgesloten, soms met tyerips (kabelbinders) maar recent ook met een ketting en slot. Dit gebeurd niet door de gemeente of de visvereniging HSV Ons Genoegen Maaspoort. Het gaat om openbare ruimte, de Noorderplas is van ons allemaal, ieder zijn plezier en pret binnen de juiste normen en waarden.

  Het vermoeden bestond dat mogelijkerwijs een beheerder of een huismeester van de Pisa Flat hiervoor verantwoordelijk was, recentelijk is via Email bevestigd dat iemand op persoonlijke titel voor de afsluiting verantwoordelijk is. Deze persoon heeft overlast van de blaffende honden, hij en ook de andere bewoners worden er gek van. De hekwerken zijn van de gemeente, voor overlast moet men bij de gemeente zijn en als vereniging zijn wij hierin geen partij en dat willen we graag zo houden.

  De gemeente informeerde bij de vereniging of de vereniging dit met bepaalde redenen nodig vond, visa versa informeerde de vereniging of de gemeente er verantwoordelijk voor was. Toevalligerwijs belde recentelijk iemand van de Pisa Flat nog met de secretaris van de visvereniging over deze kwestie, per Email ontvingen wij van de huurders belangen vereniging (HBV) Pisastaete het bericht dat zij niets met het afsluiten van de poortjes van doen hebben. Het afsluiten is waarschijnlijk gedaan door een van de bewoners van de Pisastaete op persoonlijke titel zo werd aangegeven. Volgens een bewoner komen er bussen vol om hun honden te laten zwemmen, wel 250 honden of meer per dag. Dat honden blaffen tijdens het spelen dat geloven we wel maar maak het net groter als het is.

  Omdat het om openbare ruimte gaat mag niemand het zomaar afsluiten zolang er geen direct gevaar voor andere bestaat. Honden mogen juist daar los en dus niet aangelijnd lekker zwemmen, ook de jeugd mag lekker plezier laten maken aan de Noorderplas. Daar waar de openbare ruimte voor bedoeld is.

  De gemeente had een medewerker opdracht gegeven de tyerips te verwijderen, enkele controleurs van de vereniging hadden dat ook al gedaan. We gaan allemaal wat beter opletten, we gaan proberen de persoon die op eigen titel verantwoordelijk is hierover aan spreken en proberen op andere gedachten te brengen.

  Met vriendelijke groet, Het Bestuur van HSV - Ons genoegen Maaspoort.

  Tommy in de lappenmand

  Bestuurs mededelingOp 23 juli j.l. bereikte ons een minder leuk bericht:

  Tommy is een van onze leden die met enige regelmaat graag vertoeft al vissend aan de Noorderplas, dat gaat helaas voor een langere tijd niet meer lukken.

  Tommy is van een ladder gevallen en heeft hierbij een behoorlijk smak gemaakt, het resultaat is dat hij van boven naar beneden zo'n beetje het hele pakket gebroken heeft met vele kneuzingen. Zijn rug, schouder en bekken gebroken, zijn arm was op meerdere plaatsen gebroken. Vanzelfsprekend heeft zijn hele lichaam een behoorlijke dreun gekregen en dan mogen we voorzichtig stellen dat hij toch nog door het oog van de naald is gekropen.

  Namens de vereniging heeft onze secretaris in het UMC een kaartje afgegeven met beterschap wensen, we gaan duimen en hopen voor Tommy dat het weer goed komt.

  Er is beslist nog een lange weg te gaan:
  Tommy is in het UMC te Utrecht langdurig geopereerd en we moeten met zijn alle een beetje duimen voor hem, dat het voor Tommy voorlopig geen vissen gaat worden dat is voor ons weer gunstig, zone 2 is de komende tijd weer regelmatig vrij :-) en ter compensatie krijgt Tommy voorlopig ontbijt op bed.

  Tommy, beterschap en toi toi toi.

  Grain Baits participeerd in de prijzentafel.

  Bestuurs mededelingWedstrijdcommissie is blij met de komst van Grain Baits:

  Het bedrijf Grain Baits heeft aan de wedstrijdcommissie laten weten bereid te zijn om te participeren in de prijzentafel van de karper koppelwedstrijden en als sponsor van de vereniging. Voor de regelmatige bezoekers van deze website is Grain Baits zeker geen onbekende.

  In de sponsorlijst is Grain Baits vanzelfsprekend opgenomen, meer info over Grain Baits leest u daar. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat naast de grote groep personen ook Grain Baits meedoet in het snelgroeiers spiegelkarper project.  Deelname aan de wedstrijden geld alleen voor leden van HSV Ons Genoegen Maaspoort, deze wedstrijd is verdeeld over drie weekenden. Meer en aanvullende informatie over deze karper-koppelwedstrijden is te vinden op: Karperkoppel wedstrijden 2020


  Grain Baits is er uiteraard ook voor de witvissers:
  Met de witvis producten van Grain Baits kun je zelf je eigen voer samenstellen, maak zelf je lokvoer en speel met de beschikbare granen, poeder en meel producten. Er zijn vele toevoegingen direct uit voorraad leverbaar zoals hennepzaad-meel, vis-meel, knoflook-poeder, kokos, squid-meel, uien-poeder, anijs-zaad, krill-meel, tarwe-glutten, kerrie-meel enz.. enz..

  Onze squares producten (vierkanten blokjes) zijn ready mades en zijn dus lang houdbaar, geen maden nodig, rolt niet weg, dressuur doorbrekend, ideaal op zachte bodem en een betere inhaking.

  Het vissen en voeren met squares in combinatie met wafters op witvis is in Engeland razend populair, het sqaure-baits vissen ook hierin voorziet Grain Baits. Als haak-aas gebruikt men de mini squares 6 mm dit zijn vierkant blokjes van 6x6 mm die o.a. met een elastiekje aan de haak bevestigd kunnen worden. Ook voor wafters bent u bij Grain Baits op het juiste adres. In het volgende fimpje geeft een witvis-specialist een goede uitleg hoe het werkt. Demo witvissen met wafters en squares


  Van Grain Baits naar Staafmarkers:
  Oók staafmarkers.nl is van Hans Heijkoop, hier vind u de staafmarker met een praktisch en efficiënt systeem. De verbindings-connectors zijn vervaardigd van onbreekbaar kunststof (polycetaa). De markers zijn van slagvast PVC, loodvoet is voorzien van RVS scharnierpunt, zodat deze probleemloos mee-buigt wanneer de lijn er tijdens de dril tegenaan komt, de marker zal hierdoor nooit verplaatsen!

  De solide loodvoet van 1,2 kg met platte onderkant zorgt ervoor dat de marker bij stroming of aanbeet niet verplaatst. Licht-kopje is licht van gewicht waardoor de marker mooi recht in het water staat, licht-cel schakelt automatisch in bij invallende duisternis en gaat weer uit bij voldoende daglicht (het lichtkopje brand op 2 AAA batterijen). De brandtijd is gegarandeerd meer dan 15 dagen!  Let op !
  De vakantie staat voor de deur en dan spreekt het voor zich dat u graag gaat vissen, let echter wel op dat Grain Baits van 3 tot 17 augustus gesloten is.
  Alle internet / webshop bestellingen die tot en met 27 juli bij ons binnenkomen worden nog voor onze vakantiesluiting uitgeleverd. Uiteraard kunt u alle producten direct uit de voorraad ook afhalen in onze winkel, deze is geopend tot en met zaterdag 1 augustus.

  Wees er dus op tijd bij, een prettige vakantie gewenst en strakke lijnen.

  Het Team Grain Baits is even op vakantie, jullie hopelijk ook. Bestellingen plaatsen in de webshop is uiteraard geen probleem en deze worden vanaf maandag 17 augustus weer verwerkt.

  Met vriendelijke groet het Team Grain Baits.

  Let op voor sommige planten en insecten.

  Bestuurs mededelingLeden let op:
  Niet alle planten en insecten die we tijdens het vissen tegenkomen zijn vriendelijk gestemd. De Bereklauw die op dit moment weer weelderig groeit is er een van. De plant werd in de 19e eeuw vanuit Azië ingevoerd in West-Europa waarna de plant zich explosief vermeerderde.

  De enorme plant met witte bloemen ziet er prachtig uit, maar kan erg gevaarlijk zijn als sappen en brandharen van de plant in aanraking komen met de huid kan dit tot ernstige brandwonden leiden bij mensen en dieren.

  Op de afbeelding zien we de reuzen Bereklauw, het is een prachtige maar gevaarlijke plant als hij in aanraking komt met de huid. Het sap van de plant kan in combinatie met zon ernstige brandwonden veroorzaken. De huid kan rood worden met plaatselijke zwelling en kleine blaasjes, maar vaak vormen er zich grote blaren die één à twee dagen nodig hebben om tot volle ontwikkeling te komen. De verwondingen kunnen er uitzien als echte brandwonden. Later ontstaat vaak een donkere verkleuring van de huid die maanden kan aanhouden. Als het sap in je ogen terechtkomt, kun je er blind van worden.  Hoe kun je problemen met de Bereklauw voorkomen:
  Het dragen van beschermende kleding en een veiligheidsbril is tijdens het vissen overdreven maar afstand houden is noodzakelijk. Wat doe je in geval met huidcontact, de huid direct grondig spoelen met water. Daarna gedurende minstens een week elke blootstelling aan zonlicht vermijden, verschijnen er toch blaren en wonden, ga dan naar de huisarts.

  Dan hebben we nog de Teek die de ziekte van Lyme kan veroorzaken:
  Het bestuur wil de heren sportvissers - wandelaars en andere natuurliefhebbers ervan op de hoogte brengen dat er ook ongewenste gasten vertoeven aan viswateren, het gaat hierbij om een insect die ongetwijfeld ook aan onze Noorderplas en wijde omgeving voorkomt. De Teek met zijn Tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

  LYME ZIEKTE (TEKENBEET, BORRELIA)
  Wat u moet weten van tekenbeten en Lyme-ziekte als u hiermee in aanraking komt door uw werk of in ons geval de sportvisserij.

  Iedereen die op de één of andere manier met de natuur in aanraking komt, moet rekening houden met de kans dat hij of zij door een teek wordt gebeten en zo Lyme-ziekte kan oplopen. Wegblijven uit bossen, bosachtige omgeving en tuinen kunt u niet. Maar u kunt zich wel, door het dragen van de juiste kleding, redelijk beschermen tegen tekenbeten. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is zaak om teken, die zich aan u hebben vastgebeten, zo snel mogelijk te verwijderen. Ook is het verstandig om de datum van een tekenbeet meteen in uw agenda te noteren. Het eerste zichtbare ziekteverschijnsel dat op Lyme-ziekte wijst, is een rode, ringvormige huiduitslag rond de tekenbeet.

  Maar er kunnen ook andere, minder makkelijk te herkennen, klachten optreden. Ga bij klachten die op Lyme-ziekte kunnen wijzen snel naar de huisarts. Lyme-ziekte is vooral in vroege stadia goed en snel, met een antibioticum, te behandelen.  In de bovenstaande samenvatting staat wat u in ieder geval moet weten, als u door uw werk in contact komt met teken. Over tekenbeten en Lyme-ziekte is veel meer te vertellen, er bastaat al langer een artikel over de Tekenbeet op deze website te vinden onder De ziekte van Lyme - Tekenbeet


  Verwerkingstijd: 0.12 seconden
  939,613 unieke bezoeken