Ledenenquête

Hoeveel karpers worden er gevangen in OGM-KK deel 3, we verloten een Grain Baits welkoms pakket !

1 - 9 karpers
1 - 9 karpers
0% [0 stemmen]

10 - 15 karpers
10 - 15 karpers
43% [3 stemmen]

16 - 20 karpers
16 - 20 karpers
29% [2 stemmen]

21 - 25 karpers
21 - 25 karpers
0% [0 stemmen]

26 - 30 karpers
26 - 30 karpers
29% [2 stemmen]

Meer als 30 karpers
Meer als 30 karpers
0% [0 stemmen]

Helemaal niets !
Helemaal niets !
0% [0 stemmen]

Stemmen: 7
U dient in te loggen om te stemmen.
Gestart: 27.08.20

Inloggen

Gebruikersnaam

Wachtwoord



Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Actueel - Info

Buien - Radar

Welkom



Op deze site vind je gegevens over de Noorderplas en het natuurgebied de Heinis.
Wedstrijden-Info, reglementen, tussenstanden, foto's en veel meer.

Wilt u lid worden voor het verkrijgen van een VIS-Pas neem dan contact op en stuur een bericht.
Onze wateren zijn, de Noorderplas, en de wateren gelegen in het natuurgebied de Heinis.


Banners van onze sponsors.

Ledenstop ingesteld

Bestuurs mededelingBeste bezoekers,

Er is op dit moment een LEDEN STOP ingesteld !


Het beschikbare water van HSV Ons Genoegen Maaspoort samen met het aantal (karper)vissers dat de vereniging op dit moment kent heeft Het Bestuur doen besluiten om een ledenstop in te stellen. Een Email sturen, opbellen of anders heeft helaas geen zin.

Met vriendelijke groet,

Het Bestuur van HSV Ons Genoegen Maaspoort.

Jarno en Koos naar Rainbow Lake

KarperRainbow Lake of Lac de Curton:
Het Franse betaalwater Rainbow Lake blijft veel grote vangsten opleveren, met zo nu en dan een flinke uitschieter. Jarno Heijkoop (Grain Baits) gaat samen met Koos Megens die de eigenaar is van Proline vissen op Rainbow. Jarno wist al eerder enkele topvissen te vangen op Rainbow maar de resultaten uit het verleden zijn zeker in het karpervissen geen garanties voor de toekomst.

De mannen zijn nadat ze zo'n 1100 km hadden gereden op 12 september aangekomen voor een weekje lekker vissen op het Franse water, ze zijn direct na aankomst begonnen met vissen en ze vissen tot zondag 20 september.

Klik hier voor meer info over deze vistrip

Luca weet ze wel te vangen.

NieuwsLuca met een mooie kruiskarper:

In het weekend van 5 op 6 september mocht Luca met vader en Mike mee om een nachtje te vissen aan de Noorderplas. Toen hij op de zondagmorgen wakker werd was hij er even niet bij, hij was totaal vergeten een karper gevangen te hebben maar de foto was er nog als bewijs materiaal.

Pap jij bent echt dom riep Luca toen hij al weer een uurtje wakker was, zijn vader Rob had een kuntstvisje aan zijn lijn geknoopt en die vloog eraf al bij de eerste de beste worp. Luca was behoorlijk fanatiek en zat morgens al weer met zijn rugzak in de startblokken om verder te gaan met vissen. Kortom hoe maak je kinderen blij, zo dus. Het resultaat zien we op de volgende afbeelding.



We vroegen hem even naar zijn tactiek, "waar hij mee viste" omdat vele witvissers hem dat niet 123 nadoen, met Grain Baits antwoordde hij wel heel erg snel met een houding alsof hij er al jaren ervaring mee had.


Grain Baits - Hans 06-54395503 - Email info@grainbaits.nl


Niet iedereen kent de reglementen blijkt maar weer:

Bestuurs mededelingBeste leden,

De tot controle bevoegde personen is het de laatste maanden opgevallen dat er toch een behoorlijk aantal leden zijn die maar wat aanrommelen daar waar het gaat om de reglementen.

Enkele voorbeelden zijn:
Langer als 3 dagen voor-voeren mag niet - jeugdleden mogen zonder begeleiding van een volwassen lid niet op karper vissen - het jeugdlid alleen achter laten op een visstek mag niet - voeren op een visstek in een bepaalde zone en vervolgens aan de andere kant van het viswater gaan vissen mag niet - vissen op dezelfde visstek meer als 5 x 24 uur mag niet - voor-voeren meer als 2,5 Kg per dag mag niet - vissen met drie hengels zonder de 3e hengelvergunning mag niet - vissen met een leader langer als 100 cm mag niet - vissen op karper met een witvistoestemming mag niet - visstek claimen mag niet - vissen op karper zonder een deugdelijk schepnet en onthakingsmat mag niet - karpers onnodig lang in bewaarzak/sling mag niet, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ga in het kanaal vissen als je lak hebt aan de reglementen, ga niet lopen zeuren als Het Bestuur uiteindelijk een sanctie aan je oplegt.

Mocht u nog wat leestijd hebben deze week: De reglementen.

Met vriendelijke groet, Het Bestuur van HSV - Ons Genoegen Maaspoort.

12 karpervrienden naar Ghost Lake Italie

KarperGhost Park Lake Italie:
Kevin heeft een leuke visvakantie georganiseerd, 12 Bossche karpervissers pur sang hebben gezamenlijk Ghost Park Lake in Italië compleet afgehuurd voor een indrukwekkende karper vissessie. In het weekend van 5 september vertrekken ze om aldaar een week lang startende op de maandag als 6 koppels te karpervissen. Het wordt beslist een serieuze poging om meerdere 20 Kg+ te vangen.

Waarom Ghost Park Lake:
 • Ghost Park is 16 hectare groot
 • 40 stekken, 28 dubbelstekken en 12 single stekken
 • De huidige grootste karper is ten minste 34kg
 • Meer dan 300 vissen tussen de 18kg en 30kg
 • Afstand: vanaf Den Bosch 1190 km




 • Ghost Park is een zeer aantrekkelijk water in het noorden van Italië in de buurt van Vicenza. Het water heeft ongeveer een oppervlakte van 16 hectare. De eigenaar heeft hier de afgelopen jaren niet stil gezeten en heeft er een groot aantal karpers uitgezet. Hiervan zijn er al een zeer groot aantal vissen die de 20kg naderen. Ook zijn er al een groot aantal die er dik overheen gaan. Ongeveer 300 vissen zitten met een geweldig gewicht tussen de 18kg en 30kg. De grootste vis die tot nu toe gevangen is, is een zeer mooie schub van 34kg.

  We wensen de mannen heel veel succes, we worden met enige regelmaat op de hoogte gehouden over de gebeurtenissen en vangstresultaten die we graag delen.

  Wil je meer over deze vistrip weten, klik dan op Lees meer.

  Aangewezen Honden zwemplaats

  Controleurs mededelingenAangewezen honden zwemplaats:
  Mag het toegangspoortje van de aangewezen honden zwemplaats afgesloten worden, nee dat is niet toegestaan.

  Deze aangewezen honden zwemplaats is door de gemeente hiervoor speciaal aangelegd en valt binnen de openbare ruimte. De botenhelling wordt o.a. gebruikt voor calamiteiten en oefeningen van brandweer die met enige regelmaat graag vaar en duik oefeningen houden aan de Noorderplas. Het is ondertussen al weer jaren geleden dat er destijds juist in goed overleg en samenspraak met de hondenbezitters - omwonenden en gemeente er voor honden een aangewezen zwemplaats zou komen die door de gemeente destijds is gerealiseerd.


  Het gaat dus om een aangewezen plaats, zonder dat de hond aangelijnd is en mogen alhier binnen de hekken de honden het gehele jaar door los lopen en zwemmen. De laatste tijd wordt het toegangshek en poortje door iemand afgesloten, soms met tyerips (kabelbinders) maar recent ook met een ketting en slot. Dit gebeurd niet door de gemeente of de visvereniging HSV Ons Genoegen Maaspoort. Het gaat om openbare ruimte, de Noorderplas is van ons allemaal, ieder zijn plezier en pret binnen de juiste normen en waarden.

  Het vermoeden bestond dat mogelijkerwijs een beheerder of een huismeester van de Pisa Flat hiervoor verantwoordelijk was, recentelijk is via Email bevestigd dat iemand op persoonlijke titel voor de afsluiting verantwoordelijk is. Deze persoon heeft overlast van de blaffende honden, hij en ook de andere bewoners worden er gek van. De hekwerken zijn van de gemeente, voor overlast moet men bij de gemeente zijn en als vereniging zijn wij hierin geen partij en dat willen we graag zo houden.

  De gemeente informeerde bij de vereniging of de vereniging dit met bepaalde redenen nodig vond, visa versa informeerde de vereniging of de gemeente er verantwoordelijk voor was. Toevalligerwijs belde recentelijk iemand van de Pisa Flat nog met de secretaris van de visvereniging over deze kwestie, per Email ontvingen wij van de huurders belangen vereniging (HBV) Pisastaete het bericht dat zij niets met het afsluiten van de poortjes van doen hebben. Het afsluiten is waarschijnlijk gedaan door een van de bewoners van de Pisastaete op persoonlijke titel zo werd aangegeven. Volgens een bewoner komen er bussen vol om hun honden te laten zwemmen, wel 250 honden of meer per dag. Dat honden blaffen tijdens het spelen dat geloven we wel maar maak het net groter als het is.

  Omdat het om openbare ruimte gaat mag niemand het zomaar afsluiten zolang er geen direct gevaar voor andere bestaat. Honden mogen juist daar los en dus niet aangelijnd lekker zwemmen, ook de jeugd mag lekker plezier laten maken aan de Noorderplas. Daar waar de openbare ruimte voor bedoeld is.

  De gemeente had een medewerker opdracht gegeven de tyerips te verwijderen, enkele controleurs van de vereniging hadden dat ook al gedaan. We gaan allemaal wat beter opletten, we gaan proberen de persoon die op eigen titel verantwoordelijk is hierover aan spreken en proberen op andere gedachten te brengen.

  Met vriendelijke groet, Het Bestuur van HSV - Ons genoegen Maaspoort.

  Tommy in de lappenmand

  Bestuurs mededelingOp 23 juli j.l. bereikte ons een minder leuk bericht:

  Tommy is een van onze leden die met enige regelmaat graag vertoeft al vissend aan de Noorderplas, dat gaat helaas voor een langere tijd niet meer lukken.

  Tommy is van een ladder gevallen en heeft hierbij een behoorlijk smak gemaakt, het resultaat is dat hij van boven naar beneden zo'n beetje het hele pakket gebroken heeft met vele kneuzingen. Zijn rug, schouder en bekken gebroken, zijn arm was op meerdere plaatsen gebroken. Vanzelfsprekend heeft zijn hele lichaam een behoorlijke dreun gekregen en dan mogen we voorzichtig stellen dat hij toch nog door het oog van de naald is gekropen.

  Namens de vereniging heeft onze secretaris in het UMC een kaartje afgegeven met beterschap wensen, we gaan duimen en hopen voor Tommy dat het weer goed komt.

  Er is beslist nog een lange weg te gaan:
  Tommy is in het UMC te Utrecht langdurig geopereerd en we moeten met zijn alle een beetje duimen voor hem, dat het voor Tommy voorlopig geen vissen gaat worden dat is voor ons weer gunstig, zone 2 is de komende tijd weer regelmatig vrij :-) en ter compensatie krijgt Tommy voorlopig ontbijt op bed.

  Tommy, beterschap en toi toi toi.

  Grain Baits participeerd in de prijzentafel.

  Bestuurs mededelingWedstrijdcommissie is blij met de komst van Grain Baits:

  Het bedrijf Grain Baits heeft aan de wedstrijdcommissie laten weten bereid te zijn om te participeren in de prijzentafel van de karper koppelwedstrijden en als sponsor van de vereniging. Voor de regelmatige bezoekers van deze website is Grain Baits zeker geen onbekende.

  In de sponsorlijst is Grain Baits vanzelfsprekend opgenomen, meer info over Grain Baits leest u daar. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat naast de grote groep personen ook Grain Baits meedoet in het snelgroeiers spiegelkarper project.



  Deelname aan de wedstrijden geld alleen voor leden van HSV Ons Genoegen Maaspoort, deze wedstrijd is verdeeld over drie weekenden. Meer en aanvullende informatie over deze karper-koppelwedstrijden is te vinden op: Karperkoppel wedstrijden 2020


  Grain Baits is er uiteraard ook voor de witvissers:
  Met de witvis producten van Grain Baits kun je zelf je eigen voer samenstellen, maak zelf je lokvoer en speel met de beschikbare granen, poeder en meel producten. Er zijn vele toevoegingen direct uit voorraad leverbaar zoals hennepzaad-meel, vis-meel, knoflook-poeder, kokos, squid-meel, uien-poeder, anijs-zaad, krill-meel, tarwe-glutten, kerrie-meel enz.. enz..

  Onze squares producten (vierkanten blokjes) zijn ready mades en zijn dus lang houdbaar, geen maden nodig, rolt niet weg, dressuur doorbrekend, ideaal op zachte bodem en een betere inhaking.

  Het vissen en voeren met squares in combinatie met wafters op witvis is in Engeland razend populair, het sqaure-baits vissen ook hierin voorziet Grain Baits. Als haak-aas gebruikt men de mini squares 6 mm dit zijn vierkant blokjes van 6x6 mm die o.a. met een elastiekje aan de haak bevestigd kunnen worden. Ook voor wafters bent u bij Grain Baits op het juiste adres. In het volgende fimpje geeft een witvis-specialist een goede uitleg hoe het werkt. Demo witvissen met wafters en squares


  Van Grain Baits naar Staafmarkers:
  Oók staafmarkers.nl is van Hans Heijkoop, hier vind u de staafmarker met een praktisch en efficiënt systeem. De verbindings-connectors zijn vervaardigd van onbreekbaar kunststof (polycetaa). De markers zijn van slagvast PVC, loodvoet is voorzien van RVS scharnierpunt, zodat deze probleemloos mee-buigt wanneer de lijn er tijdens de dril tegenaan komt, de marker zal hierdoor nooit verplaatsen!

  De solide loodvoet van 1,2 kg met platte onderkant zorgt ervoor dat de marker bij stroming of aanbeet niet verplaatst. Licht-kopje is licht van gewicht waardoor de marker mooi recht in het water staat, licht-cel schakelt automatisch in bij invallende duisternis en gaat weer uit bij voldoende daglicht (het lichtkopje brand op 2 AAA batterijen). De brandtijd is gegarandeerd meer dan 15 dagen!



  Let op !
  De vakantie staat voor de deur en dan spreekt het voor zich dat u graag gaat vissen, let echter wel op dat Grain Baits van 3 tot 17 augustus gesloten is.
  Alle internet / webshop bestellingen die tot en met 27 juli bij ons binnenkomen worden nog voor onze vakantiesluiting uitgeleverd. Uiteraard kunt u alle producten direct uit de voorraad ook afhalen in onze winkel, deze is geopend tot en met zaterdag 1 augustus.

  Wees er dus op tijd bij, een prettige vakantie gewenst en strakke lijnen.

  Het Team Grain Baits is even op vakantie, jullie hopelijk ook. Bestellingen plaatsen in de webshop is uiteraard geen probleem en deze worden vanaf maandag 17 augustus weer verwerkt.

  Met vriendelijke groet het Team Grain Baits.

  Let op voor sommige planten en insecten.

  Bestuurs mededelingLeden let op:
  Niet alle planten en insecten die we tijdens het vissen tegenkomen zijn vriendelijk gestemd. De Bereklauw die op dit moment weer weelderig groeit is er een van. De plant werd in de 19e eeuw vanuit Azië ingevoerd in West-Europa waarna de plant zich explosief vermeerderde.

  De enorme plant met witte bloemen ziet er prachtig uit, maar kan erg gevaarlijk zijn als sappen en brandharen van de plant in aanraking komen met de huid kan dit tot ernstige brandwonden leiden bij mensen en dieren.

  Op de afbeelding zien we de reuzen Bereklauw, het is een prachtige maar gevaarlijke plant als hij in aanraking komt met de huid. Het sap van de plant kan in combinatie met zon ernstige brandwonden veroorzaken. De huid kan rood worden met plaatselijke zwelling en kleine blaasjes, maar vaak vormen er zich grote blaren die één à twee dagen nodig hebben om tot volle ontwikkeling te komen. De verwondingen kunnen er uitzien als echte brandwonden. Later ontstaat vaak een donkere verkleuring van de huid die maanden kan aanhouden. Als het sap in je ogen terechtkomt, kun je er blind van worden.



  Hoe kun je problemen met de Bereklauw voorkomen:
  Het dragen van beschermende kleding en een veiligheidsbril is tijdens het vissen overdreven maar afstand houden is noodzakelijk. Wat doe je in geval met huidcontact, de huid direct grondig spoelen met water. Daarna gedurende minstens een week elke blootstelling aan zonlicht vermijden, verschijnen er toch blaren en wonden, ga dan naar de huisarts.

  Dan hebben we nog de Teek die de ziekte van Lyme kan veroorzaken:
  Het bestuur wil de heren sportvissers - wandelaars en andere natuurliefhebbers ervan op de hoogte brengen dat er ook ongewenste gasten vertoeven aan viswateren, het gaat hierbij om een insect die ongetwijfeld ook aan onze Noorderplas en wijde omgeving voorkomt. De Teek met zijn Tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

  LYME ZIEKTE (TEKENBEET, BORRELIA)
  Wat u moet weten van tekenbeten en Lyme-ziekte als u hiermee in aanraking komt door uw werk of in ons geval de sportvisserij.

  Iedereen die op de één of andere manier met de natuur in aanraking komt, moet rekening houden met de kans dat hij of zij door een teek wordt gebeten en zo Lyme-ziekte kan oplopen. Wegblijven uit bossen, bosachtige omgeving en tuinen kunt u niet. Maar u kunt zich wel, door het dragen van de juiste kleding, redelijk beschermen tegen tekenbeten. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is zaak om teken, die zich aan u hebben vastgebeten, zo snel mogelijk te verwijderen. Ook is het verstandig om de datum van een tekenbeet meteen in uw agenda te noteren. Het eerste zichtbare ziekteverschijnsel dat op Lyme-ziekte wijst, is een rode, ringvormige huiduitslag rond de tekenbeet.

  Maar er kunnen ook andere, minder makkelijk te herkennen, klachten optreden. Ga bij klachten die op Lyme-ziekte kunnen wijzen snel naar de huisarts. Lyme-ziekte is vooral in vroege stadia goed en snel, met een antibioticum, te behandelen.



  In de bovenstaande samenvatting staat wat u in ieder geval moet weten, als u door uw werk in contact komt met teken. Over tekenbeten en Lyme-ziekte is veel meer te vertellen, er bastaat al langer een artikel over de Tekenbeet op deze website te vinden onder De ziekte van Lyme - Tekenbeet


  Er is een ding dat ze nooit kunnen missen....

  NieuwsHoe leuk kan vissen zijn:
  Kinderen gaan graag met hun ouders of ooms mee om te vissen, zeker als er wat gevangen wordt is het voor de kids dolle pret.

  Michael neemt zijn zoontje Vinnie graag mee, Jeroen houd het bij zijn prinses Lily, William met all in the family en met Kay, Raymond gaat graag op de foto met een prachtige karper in zijn handen en zijn mooie pet. Het zijn zomaar wat foto's die veel vertellen over het vis-plezier en de vangsten van de afgelopen tijd.



  Onze Sponsor Grain Baits heeft een leuk voorstel:
  Het intro / welkoms pakket van Grain Baits stelt u in de gelegenheid om tegen een fikse korting onze producten uit te proberen. Inmiddels is Grain Baits jaren serieus bezig met het ontwikkelen en produceren van aas en voer producten in eigen draaierij, onze winkel en draaierij zijn gelegen op dezelfde locatie. Alvorens wij een product op de markt brengen is dit door een team kritische vissers uitgebreid getest. Het nog steeds groeiende aantal terugkerende klanten is voor Grain Baits een extra positieve bevestiging dat ze goed bezig zijn.

  Omdat Grain Baits u graag kennis willen laten maken met hun producten bieden zij een interessant introductie pakket aan.


  Het introductie pakket bestaat uit:
 • 2.5 kilo Scopex Cream Belachan 16 of 20mm [readymades]
 • 1 emmer
 • 1 pot hookbait dip Scopex Cream Belachan 250 ml
 • 1 pot Scopex Cream Belachan Pop Ups 100 gram

 • Heeft Scopex Cream Belachan niet uw voorkeur, geen probleem deze aanbieding geld ook voor: Butter Sour - Orange Chutney - Garlic Robin Red - Squid & Krill - Sweet Tropical - Insecto Honey - Spicy Mango - Strawberry Krill - Krillers - Secret - GLM - Scopex Birdfood - Royal Nutz

  Voor slechts € 28,20 heeft u het intro pakket, in onze winkel zijn verschillende zaken nog aan te passen, b.v. een andere dip of popup, via de website is deze optie niet beschikbaar.




  Goede raad hoeft echt niet duur te zijn:
  Een aanrader is de originele Scopex Cream Belachan Ready Made van Grain Baits. Maar laten we de bolie en ook deze Scopex ++ boilie eerst eens wat beter tegen licht houden.
 • Boilie - balletje, de uitvinding van de boilie hiermee kwamen Lenny Middleton en zijn vismaat Kevin Maddocks die het bolletje deeg harder willen maken meer bestand tegen witvis. Het zijn deze twee heren die in 1980 op zoek waren naar een manier om te vissen met hardere aassoorten zoals mais, pinda's en andere noten die over een grotere afstand ingegooid konden worden. Voor 1980 viste men voornamelijk met kaas, aardappel of deegbollen op de karper.

 • Scopex - scopex is één van de meest bekende boilies aller tijden, er worden nog steeds erg goede resultaten mee behaald. Maar wat is scopex, het is een verzamelnaam van karamel + boter en karamel wordt van suiker gemaakt en geeft het ingrediënt scopex een energie waarde. Waar komt het vandaan, welke visser bleek een echte visser en probeerde het allemaal al vissend uit, naapen dat kunnen we allemaal wel. Vrijwel elk aasbedrijf dat bestaat, heeft een Scopex-smaak in hun assortiment, maar de man achter het oorspronkelijke woord en product was niemand minder dan Crafty Carper-contibutor en legende van karpervissen, Rod Hutchinson. De naam Scopex kwam vele jaren geleden toen hij een aantal smaken uittestte. Rod heeft honderden verschillende smaken getest voordat hij er een bedacht die consequent goed bleef werken. Andere zaken zoals aardbeien, esdoorn, enz. enz. één smaak bleef bijzonder en had nog geen echte naam. Alles leek te vangen, ook de voorn, brasem, zeelt noem maar op, alles werd gek van deze smaak. Er was een grote hoeveelheid vis die zeer geïnteresseerd waren, dus besloot Rod de naam te baseren op dit feit. Hij voegde aan het einde de X aan SCOPE toe om een ​​beetje mysterieus te houden en omdat deze feitelijk geen eigen naam had. ScopeX is een boter-vanille aroma met een karamel finish.

 • Cream - room bestaat uit melkvet en kleine hoeveelheden van andere koemelkbestanddelen. Melk wordt afgeroomd en de verkregen room heeft een vetgehalte van ten minste 10%, melkvet daarentegen bevat voor 60% aan verzadigde vetten.

 • Belachan - Belachan is een in de zon gefermenteerd mengsel van rauwe garnalen met zout, het is zeer sterk ruikend en heeft een diepe indringende geur. Alsof het nog niet genoeg is voegen ze bij Grain Baits hier iets extra's aan toe dat het nog specialer maakt.


 • Nu kunnen we met al deze informatie naar verschillende winkels gaan op zoek naar de juiste ingredienten om zelf bolie's te maken, gaan we hiermee aan de slag dan zal je keuken in no time op zijn kop staan, het gaat ongelofelijk stinken en na vele uren bent u een teleurstelling rijker zal moet u tot de conclusie komen "kan dit niet anders".

  Jawel is het advies, ga eens bij onze sponsor kijken Grain Baits. Laat je verrassen omdat kopiëren of namaken dat is eigenlijk onbegonnen werk.

  De ScopeX Cream Belachan is een voedingsrijke vismeel boilie met verschillende soorten vismeel, belachan en zaden. De combinatie van alle ingrediënten zorgt voor een zachte geur en smaak waar karpers beslist verzot op zijn.

  Grain Baits - Hans 06-54395503 - Email info@grainbaits.nl


  Doe zaken met onze sponsoren, dat is voor de vereniging alleen maar goed !


  Verwerkingstijd: 0.08 seconden
  925,598 unieke bezoeken