Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

March 2023

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Actueel - Info

Natuurgebied de Heinis

Het natuurgebied de Heinis is gelegen aan de noordoost zijde van 's-Hertogenbosch en ligt op ongeveer 200 meter afstand van de snelweg de A2/E25 die rechts staat aangegeven. De naam Heinis komt waarschijnlijk van het woord "omheinen".

Op de afbeelding links een kaartje van de diverse meertjes van natuurgebied De Heinis.

 • A - Heilige geestwiel (Bleekerswiel)
 • B - Duits gat
 • C - Duitse wiel
 • D - Platte wiel

 • Het Heilige-Geestwiel is een van de oudere wielen langs de dijk, de kronkel die hier in de dijk ligt, is ook al aanwezig op de kaarten van het beleg van 's-Hertogenbosch in 1629. De naam van dit wiel komt van het Heilige-Geesthuis (ook wel Geefhuis genoemd) in de Hinthamerstraat te 's-Hertogenbosch (waar nu de bibliotheek is gevestigd). Het Geefhuis was een instelling voor de armen van 's-Hertogenbosch en had veel landerijen in de buurt van 's-Hertogenbosch.

  Het natuurgebied wordt veel bezocht door wandelaars maar ook de fietsroute dwars door dit natuurgebied is bij vele fietsers goed bekend. De Heinis maakt onderdeel uit van de Hervense Dijk en via de redelijk harde zandpaden is het zeker met wandelschoenen een mooie wandelomgeving.

  De Hervense Dijk werd al in de 14de eeuw opgeworpen om 's-Hertogenbosch te beschermen tegen hoge waterstanden van de Maas. Aan weerszijden van de kronkelende dijk liggen wielen (doorbraakkolken) en enkele van deze wielen maken deel uit van onze viswateren.

  We kunnen dus een hengeltje uitgooien in een prachtige natuuromgeving, nachtvissen is in dit natuurgebied verboden.

  De wandelroute is deels afgesloten voor fietsers en de wandelpaden zijn niet of niet goed toegankelijk voor rolstoelen, er is geen vaste wandelroute uitgezet. In januari 2016 zijn de dieptes van de Duitse en de Platte wiel in kaart gebracht, op de onderstaande afbeelding zien we hier een uitdraai van.  Verwerkingstijd: 0.03 seconden
  1,819,843 unieke bezoeken