Inloggen

Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Calendar

April 2021

Zon Maa Din Woe Don Vri Zat
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Actueel - Info

Leadcore leader systeem of death rig.

Zijn leadcore systemen altijd death-rig systemen:

Het is helaas verschillende keren voorgekomen dat karpers werden terug gevangen met naast de rig van de vanger werd er ook nog een extra leadcore leader + lood + rig die aan de karper vastzat door de vanger alsnog direct verwijderd.

Gelukkig voor deze karper kreeg de visser een aanbeet en werd deze opnieuw gevangen, in dit geval kon ook de death-rig verwijderd worden en de visser was een extra stuk werplood rijker. Er is een ding heel belangrijk bij het gebruik van welke leaders ook, bij een lijnbreuk van de hoofdlijn moet de karper het werplood en zoveel mogelijk vislijn direct kwijt raken zodat later ook de haak na enige tijd loslaat. Let op, bij een aanbeet met een dril van de karper behoord deze het werplood niet kwijt te raken. Dit zogenaamde drop-off systeem is bij sommige Engelse karpervissers populair maar die mening delen we beslist niet. Bij een drop-off systeem gebruik dan altijd stenen, we moeten als sportvissers ondertussen eens na gaan denken over het vissen zonder werplood. En ook voor leadcore leaders adviseren we om leaders te gebruiken zonder lood, er zijn beslist goede alternatieven en deze zijn beslist de betere vervangers.

Als de leadcore + lood + rig niet van elkaar gescheiden kan worden dan loopt het voor de karper in de meeste gevallen slecht af. Het resultaat één mooie en/of zware karper minder is het gevolg, een voorbeeld daarvan zien we op de afbeelding.


De killer rig is not done.


Destijds is het reglement aangepast hetgeen het vissen met leadcore leaders niet langer mogelijk maakte. Het bleek niet safe, karpers werden terug gevangen met direct aan de onderlijn 50cm tot zelfs enkele meter leadcore leader eraan geknoopt. Alsof dat niet genoeg was zat het lood vast met een connector aan de wartel. Bij het vast zwemmen was die karper ten dode opgeschreven. Op deze wijze werd ook een aalscholver aan de oppervlakte aangetroffen, het lood 100 gram putte de vogel uit en is hierdoor verdronken. Nu zijn aalscholvers ook goede vissers en vele hengelsporters hebben er een hekel aan als een aalscholver over de visstek scheert maar zo gaan wij niet met dieren om.

Dit soort niet safety systemen zijn uit den boze, toch kan het anders zo wist John Koolen (leadcore leader specialist) ons te overtuigen, zeker het kant en klare vernieuwde leadcore leader systeem van Korda is safe. We deden meerdere testen op het droge en later ook nat en elke keer als het lood vast kwam zou de karper kunnen ontsnappen via de andere zijde van de leader en ook bij een eventuele lijnbreuk. We weten uit ervaring dat als het lood pertinent vast komt te zitten dat het dan buigen of barsten wordt met een nylon lijnbreuk tot gevolg, tijdens het opbouwen van de lijndruk zal de karper hier niets van merken omdat de rig als helikopter-systeem op de leadcore leader bevestigd is. Het creëren van de zogenaamde papegaai karpers blijft hiermee uitgesloten en de leadcore leader heeft ook het voordeel dat bij een dril de karper niet de nylon lijn kan raken hetgeen ook een beschadiging kan veroorzaken.

Gelukkig voor de karper werden sommige gevangen en kon de in dat geval gemonteerde death-systeem verwijderd worden. Heel belangrijkste is het volgende, bij een lijnbreuk van de nylon lijn moet de karper het lood direct kwijt raken en hierbij is het niet van belang of het lood al vastzit aan de bodem. Het systeem moet veilig zijn voor de vis. We hebben wat voorbeelden gemaakt, uitsluitend de voorbeelden van leadcore leaders of leaders systeem zijn toegestaan en het merk dat u gebruikt is en blijft een persoonlijke voorkeur.

Het Bestuur heeft samen met goede leader vissers bekeken welke systemen aan onze verenigingswateren wel zijn toegestaan. Het uitgangspunt dat onmiskenbaar belangrijk is, bij een lijnbreuk dat de vis dan niet met een stuk leader + lood verder zwemt, in de bevestiging is het ook heel belangrijk geen wartels aan het uiteinde van de leader knopen. De veilige lood montages wel of niet in combinatie met (leadcore) leader daar gaat het om, je kunt ook een leader (voorslag) maken van fluorcarbon lijn of ander materiaal zolang het maar een safety systeem blijft.

Er bestaan twee verschillende leaders:
 • met loodkern - leadcore leader
 • zonder loodkern - leaders


 • Met andere woorden een holle gevlochten nylon geweven draad met of zonder een lood draadje in de holle ruimte. Het nadeel van leadcore leader is dat het lood niet zo soepel is als de meeste vissers denken. Test je leadcore leader systeem zelf goed uit, ga er niet vanuit dat het systeem al perfect is uit de verpakking, er is ook veel rommel op de markt. In onze test bleek dat normale nylon lijn van 0.30 mm veel beter de contouren volgde van de bodem als de leadcore leader, de loodvrije leaders daarentegen volgde de contouren meer dan prima. Neem niet zomaar aan wat er op de verpakking staat, wij van WC-eend adviseren WC-eend.

  Ter verduidelijking geven we enkele voorbeelden:

  Optie 1: Het Korda Leadcore Chod Safety System:
  Dit leadcore chod safety systeem van Korda die beweerd het enige systeem te hebben dat veilig is maar ook andere merken als fox beweren hetzelfde. Het gaat erom dat de bovenste bead vrij van de leader/lijn af kan vallen. Hierdoor kan de rig onverhinderd over de leader schuiven, zodat de vis in alle veiligheid kan worden gedrild. Tevens komt de vis bij lijnbreuk zonder moeite van het lood, leader en lijn vrij. Tijdens het testen kwam de loodkern soms uit de Nadeel is dat de loodkern soms uit de leader komt.

  Op de afbeelding zie we dat de bead een open gleufje heeft, op het moment dat deze van het rubbertje afschuift verlaat deze de leader, hierdoor kan de rig zonder enig probleem doorschuiven richting de hoofdlijn. Als deze gebroken is dan verlaat de rig de hoofdlijn en zwemt met de rig verder.

  Met de volgende afbeeldingen proberen we te verduidelijken wat de bedoeling is. Aan het bovenste lusje bevestigen we met een bloedknoop de hoofdlijn aan de leader. Verder zien we een bead en een wartel, aan de wartel komt de rig en zo creëren we een helikopter systeem leader al dan niet met leadcore.  Op de volgende afbeelding zien we hoe het werpgewicht aan de leader is bevestigd dat aan de onderste lus van de leadcore leader zit.  Optie 2: PB Silk Ray:
  Het verschil tussen normaal leadcore en de extreem soepele Silkray leader materiaal is behoorlijk. Silkray is veel soepeler als leadcore van Korda, neemt veel beter de contouren aan van de bodem omdat het naast soepel er geen stugge loodkern inzit. Het is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren en in twee uitvoeringen qua sterkte (45Lb en 65lb). Silk Ray is 100 % loodvrij en hierom beter voor het milieu. We vonden een filmpje over Silk Ray op youtube.

  We hebben natuurlijk ook zelf ook enkele leaders in elkaar geknoopt. Op de afbeeldingen zien we resp. de gebruikte PB Silk Ray in combinatie met wartel-lood en met inline-lood. Let op dat de leader een extra safety lus systeem heeft dat op de foto's goed zichtbaar is, op deze wijze kan de wartel waaraan de rig is bevestigd probleemloos de leader verlaten bij een lijnbreuk. De kant en klare leader-systemen zijn natuurlijk ook prima te gebruiken maar let wel op nooit langer als 100 cm leader en zorg ervoor dat het lusje waar de hoofdlijn aan vastgeknoopt zit ook goed door de sleeve kan. Afknippen of iets groter boren is al voldoende. Aan het kleine lusje van de leader, hieraan knopen we direct de hoofdlijn, geen wartel of andere zaken gebruiken omdat deze zaken het systeem tot een waardeloos niet safety-systeem degraderen.


  Leader met wartel-lood


  Leader met inline-lood


  Leader met inline-lood


  Optie 3: CW Kryptec® Lead Free Leader
  Deze leader is ultra zwaar en speciaal ontworpen om er zeker van te zijn dat de laatste meter van onze presentatie zich als het ware één maakt met de contouren van de bodem. CW Kryptec® Lead Free Leader is niet te vergelijken met het veelal gebruikte lead core leadermateriaal. Kryptec® Lead Free leader is veel sterker en schuurbestendiger dan leadcore en ander spliceable leadermateriaal. Daarbij zal de vezel zijn kleur niet verliezen en is deze leader echt kleurvast. Nou dat was een behoorlijk bak reclame, WC-eend weet u nog. Het gaat om een loodvrije leader. Ook van deze leader vonden we een filmpje, CW Kryptec leader

  Optie 4: Piet Vogel Free-Fall Leader
  De bijzondere eigenschappen van Free-Fall onderlijn materiaal bracht Piet Vogel op een fantastisch idee. Omdat leadcore leaders op vele wateren verboden zijn is het Free-Fall hooklink materiaal gemaakt met een dikkere diameter en een hogere trekkracht. Tijdens het testen door Piet Vogel gedaan bleek dat een gouden greep. De leaders gemaakt van Free Fall zinken praktisch net zo snel af als een leadcore leader maar zijn veel soepeler. Ook van Free Fall vonden we een filmpje op youtube. Piet Vogel Free-Fall Leaders

  Aanvullende info en afbeeldingen:
  Bevestig de leader altijd rechtstreeks met knoop aan de nylon lijn, gebruik om leader en hoofdlijn te koppelen nooit een wartel of iets dergelijks we zien op deze plaats nooit een wartel, swivel of anders. De leader is met een knoop verbonden aan de leader.

  Inline lood:
  Bij het inline lood leader systeem gaat de leader door het werplood, vervolgens slaan we het lusje van de leader over het bovenbusje/tube.

  End lood:
  Bij het end lood systeem wordt het lood bevestigd aan het einde van de leader.

  Hoe het beslist niet moet:
  De leader vastknopen rechtstreeks aan de onderlijn-wartel dat is natuurlijk NOT-DONE. De vis raakt wellicht wel het lood nog wel kwijt maar de leader dat gaat voorlopig niet lukken. Al eerder is er op deze website een artikel geplaatst hoe leaders beslist niet toegepast moeten worden. Zonder enige twijfel NOT-DONE en alles behalve vis-vriendelijk is het volgende artikel >>> NOT DONE rig

  Wordt vervolgt, alle opbouwende kritiek is meer dan welkom.


  Sponsor pagina Grain Baits


  Reacties

  Er zijn nog geen reacties geplaatst.

  Reactie plaatsen

  Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
  Verwerkingstijd: 0.02 seconden
  1,057,036 unieke bezoeken